U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana je svečana akademija povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju je organizirala Skupština Zeničko-dobojskog kantona.
Značajan datum
Kako je saopćila Press služba, čestitku prisutnim, članovima Vlade ZDK-a na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić, federalnim i kantonalnim zastupnicima, predstavnicima gradova i općina, ratnim veteranima i članovima boračke populacije te brojnim građanima, uputio je predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević.
Kovačević je rekao da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su se građani prije 31 godinu na referendumu izjasnili da žele samostalnu i nezavisnu državu.
Počast patriotama
Odao je posebno priznanje patriotama koji su odbranili nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, naglasivši da svi zajedno trebamo čuvati domovinu te nastaviti raditi na jačanju države i njenih institucija i stvaranju uslova za što kvalitetniji život svih građana.
Umjetnički program
U umjetničkom programu svečane akademije učestvovali su zenički Kamerni simfonijski orkestar, Mješoviti hor “Art sonore”, Ženski hor “Druge gimnazije”, učenici i profesori Srednje muzičke škole te glumci Bosanskog narodnog pozorišta.