Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, protekle srijede je, u Mješovitoj srednjoj školi Zenica, upriličena svečanost dodjele nagrada pobjednicima tradicionalnog Konkursa kojeg, u okviru ekološkog projekta „Napiši priču – Uradi sliku“, provodi Novinsko-izdavačka kuća „Naša riječ“, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. Ovogodišnja tema, na koju su nam učenici iz osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona slali svoje radove bila je „Mijenjajmo navike da zaustavimo klimatske promjene“.
Pristiglo više od 700 radova
„Naša riječ, zajedno sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK, ovaj projekat uspješno realizuje već 16 godina. Svjetski ekološki problem bile su klimatske promjene, tako da je i naša tema bila posvećena upravo ovoj problematici. Na našu adresu je pristiglo više od 700 radova i upravo veliko učešće, skoro iz svih škola sa područja ZDK, ukazuje na to da je cilj Konkursa posignut, te da smo uspješno realizovali ovaj projekat. Cilj Konkursa je, prvenstveno, da uključimo što više mladih ljudi, djece školskog uzrasta u ekološke aktivnosti i projekte, te da kod djece, još od najranije dobi, razvijamo svijest o značaju zaštite životne sredine“, kazala je, između ostalog, Anisa Ohran, direktorica NiPD „Naša riječ“ Zenica.

Profesor Šetka sa autorima najboljih likovnih radova u konkurenciji osnovnih škola

Ministar Isak čestitao učenicima
Svečanosti je, pored nagrađenih učenika, njihovih profesora, roditelja i direktora škola, kao i uposlenika NiPD „Naša riječ“, prisustvovao i ministar Arnel Isak, koji je istakao da Ministarstvo, na čijem je čelu, podržava sve projekte na unapređenju ekološke svijesti, posebno onih čija su ciljana grupa mladi ljudi. „Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK već niz godina, zajedno sa NIPD „Naša riječ“, provodi ovaj projekat koji se pokazao uspješnim. Dokaz za to je i činjenica da je ove godine pristiglo više od 700 likovnih i literarnih radova koje su poslali učenici iz škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Ovim projektom podstičemo mlade da razvijaju ekološku svijest“, kazao je, između ostalog, ministar Isak, čestitavši učenicima na osvojenim nagradama. Podsjetio je da je Ministarstvo i ove godine raspisalo javne pozive i potpisalo ugovore sa korisnicima sredstava čiji projekti su odabrani u okviru javnog poziva za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2021. godinu. Korisnici odobrenih sredstava su jedinice lokalne uprave (gradovi i općine), javna komunalna preduzeća, nevladine organizacije, udruženja građana, javne ustanove, obrazovne institucije i obdaništa. „Cilj Ministarstva je uključiti što više mladih u ekološke aktivnosti. Samo ove godine je nevladinom sektoru opredijeljeno 185.000 KM za sufinasiranje projekata iz oblasti zaštite okoliša“, rekao je ministar Isak.
Nagrađeni likovni radovi
Stručni žiri je pregledao sve pristigle radove, te odabrao one najbolje. Stručni žiri za odabir likovnih radova, činili su: profesor likovne kulture Miroslav Šetka, ujedno i predsjednik žirija za likovne radove, Amra Pojskić, pomoćnica ministra i Elvira Šaćirbegović, glavna i odgovorna urednica Naše riječi.

Osnovcima u konkurenciji literarnih radova nagrade uručio Grahovac

„Biti u ulozi žirija je, inače, nezahvalna uloga. Među mnogo dobrih radova, teško je bilo odabrati samo njih nekoliko. Nastojali smo izbjegavati one sterotipne radove. Za pobjedničke smo izabrali one radove koji su, da tako kažem, iskreniji i nisu se vodili tom podjelom, nego su rađeni na kreativniji i originalniji način“, rekao je profesor Šetka.
U konkurenciji likovnih radova, osnovnih škola, prva tri mjesta su osvojili: Adnan Karić (OŠ “Hasan Kikić” Tetovo), Ella Huseinspahić (OŠ “Enver Čolaković” Janjići) i Aldin Sudžuka (OŠ “Alija Nametak” Buci-Visoko), dok su u kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojile: Dženeta Arnaut (Tehnička škola Zenica), Neijra Čajdrić (KŠC “Sveti Pavao” Zenica, Opća gimnazija) i Ajša Goralija (Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj).
Nagrađeni literarni radovi
Literarne radove ocjenjivao je stručni žiri, koga su činili: Željko Grahovac, književni kritičar i književnik, ujedno i predsjednik žirija, Elvira Šaćirbegović, glavna i odgovorna urednica Naše riječi i Adela Hrnjić-Kukić, novinarka.

Šaćirbegović uručila nagrade srednjoškolcima u konkurenciji literarnih radova

„Tema je učenicima bila vrlo inspirativna. To pokazuje da postepeno raste svijest o primarnosti ovog problema na globalnom planu. Od mladih generacija ponajviše i zavisi hoćemo li ovu Planetu, kao jedini svoj zavičaj, uspjeti sačuvati kao areal pogodan za život. Lijepa riječ možda i ne može ništa bitno promijeniti u svijetu – ali može mijenjati nas same, učiniti nas spremnijim i sposobnijim da razumijemo i da shvatamo život oko sebe, da poredamo u sebi prioritrete, u smislu održavanja i obogaćivanja života danas i u vremenima koja dolaze. Veliko nam je zadovoljstvo što se u nizu ovih natječaja uvijek pojave djevojke i dječaci koji nesumnjivo imaju velik literarni dar – i kojima svakako morakmo, ne samo na ovaj način, pružati priliku i podršku, da taj dar ispoljavaju i dokazuju i u budućnosti“, rekao je Grahovac.
U kategoriji literarnih radova, među osnovcima, prvo mjesto je osvojila Belma Hodžić (OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zenica), drugo mjesto Tahira Deari (OŠ “Gostovići” Zavidovići), a treće mjesto je osvojila Adna Međić (“Prva osnovna škola” Maglaj). Među srednjoškolcima, najbolji literarni rad napisao je Mahir Rešidović (Gimnazija “Edhem Mulabdić” Maglaj), drugo mjesto dijele Selma Berbić i Melika Hindija (Gimnazija “Visoko”), a treće mjesto je osvojila Emina Hajdarević (Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj).
Dodijeljena je i specijalna nagrada za najkreativnijeg učesnika Konkursa, a nagradu je osvojio Adis Arnaut, učenik Prve gimnazije Zenica. Za učešće na Konkursu i iskazanu kreativnost, pohvalnice su dobili Mak Karabeg (KŠC “Sveti Pavao” Zenica) i Ilma Avdić (Srednja mješovita škola “Žepče”). Kao škola koja je poslala najveći broj radova, te tako osvojila godišnju pretplatu na naš časopis „ZE-DOeko“ pohvaljena je OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica.
Za doprinos uspješnoj realizaciji i podršci projekta, uručene su zahvalnice ministru Isaku i direktorici Ameli Mujaković, odnosno kolektivu Mješovite srednje škole Zenica, gdje je bila upriličena promocija, kao i zakuska i druženje sa nagrađenim učenicima, roditeljima i profesorima.