Svečanim otvaranjem 51. Aprilskog salona u organizaciji Društva likovnih akademskih umjetnika Zenica i koncertom Kamernog simfonijskog orkestra nedavno je započela 25. Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće. Karakteristika ovogodišnjeg programa je klasična umjetnost protkana kroz sve programe, bez komercijalnih sadržaja. Zijad Imamović, predstavnik Gradske uprave Grada Zenica, svečano je otvorio ovu manifestaciju te podsjetio da u protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa nije održavana ova zenička „svetkovina kulture“.
– Ne želimo više restrikcije ni u ljudskoj komunikaciji niti u susretanju s dragim gostima i razmjeni ideja i promišljanja o svijetu koji nas okružuje. Distanca može biti fizička, ali duhom svi pripadamo istom svijetu, dijelimo iste brige i nadanja i moramo se oslanjati jedni na druge da bismo ovo mjesto i ovaj život učinili što ljepšim i ugodnijim za sve nas –kazao je Imamović.
Predsjednik Društva likovnih akademskih umjetnika Zenica Miroslav Šetka, i sam se predstavio na ovogodišnjoj izložbi, kazao je da su izložbu smjestili na tri lokacije u BNP-u, koje je prostorno moglo zadovoljiti potrebe ove izložbe. Osim zeničkih umjetnika, Irfana i Benjamina Handukića, Muhameda Bajramovića, Dragana Gačnika, Muhameda Begića, Jelenka Butine, Amara Porobića, Azre Subašić, Adne Muslija, Jasmina Kukavice, svoja djela su predstavile i gošće Lejla Čehajić iz Sarajeva i Jadranka Ivaniš-Jaja iz Zagreba.
– Mislim da ćemo s ovom izložbom uspjeti malo skrenuti i pažnju javnosti na stanje u BNP-u, koje nije baš zahvalno, jer prokišnjava i kapa s krova te se osjeti neugodan miris. Mislim da bi strukture vlasti trebale nešto učiniti da se to stanje popravi –kazao je Šetka.
Ovogodišnje Zeničko proljeće pod motom „Budimo odgovorni – klasikom do zdravlja“ karakterišu programi klasične umjetnosti, bez komercijalnih sadržaja, a koji će na više lokacija u gradu publici biti dostupni do kraja maja. U Muzeju grada Zenice također su, između ostalih, održane promocije Tihomira Jovanovića „Lun i kraljevi ponoći“ te Mire Satarić „Pukovniče stoj“ i „Gospodar vrana“. Na velikoj sceni BNP-a koncert klasične gitare održao je Sanel Redžić. U nedjelju je u crkvi „Svetog Ilije“ održan koncert horske muzike na kojem su nastupili članovi Kamerno-mješovitog hora „Lola“.