U ponedjeljak je u organizaciji Asocijacije organskih proizvođača Srednjobosanskog kantona i pod pokroviteljstvom Grada Visoko održan 16. po redu Izložbeno–prodajni sajam “Dani organske proizvodnje”. Kao i svih proteklih godina, već tradicionalno, sajam je održan u centralnoj gradskoj ulici i okupio je oko 20-ak proizvođača iz nekoliko gradova BiH.
“Kada govorimo o poljoprivrednoj i organskoj proizvodnji možemo reći da se hrana bez poljoprivrede ne može proizvesti. Trebamo podržati ljude koji izlažu i proizvode organske proizvode”, rekao je Sejad Herceg, predsjednik Saveza “Organsko BiH”.
Vladimir Ferzanović, predstavnik visočkih poljoprivrednika i član Organizacionog odbora, zahvalio se svim proizvođačima iz cijele BiH koji su došli u Visoko jer na taj način svi zajedno podržavaju organsku proizvodnju te je gradonačelniku Visokog Mirzi Ganiću uručio poklon – “zlatnu korpu” sa bh. organskim proizvodima.
“Gradska uprava je u 2020. godini dala 60.000 KM podrške poljoprivrednoj proizvodnji, 2021. godine smo to povećali na 300.000 KM, a danas je ta podrška preko pola miliona KM. Sretan sam kada dobijem podatak da se godišnje u Visokom proizvede oko 3 miliona litara mlijeka ili da je Visoko vodeće po pitanju plasteničke proizvodnje i peradarske proizvodnje”, poručio je gradonačelnik Ganić.