Svečanim koncertom održanim krajem prošle sedmice, otvoreno je dvodnevno XI Kantonalno takmičenje učenika muzike. Na koncertu su nastupili učenici Osnovne i Srednje muzičke škole Zenica, a nakon koncerta uslijedilo je takmičenje učenika u disciplinama: klavir komplementarni, klavir solo IV i V kategorija, violina i solfeggio.
Učestvovalo 135 učenika
Prije samog koncerta, prisutne je prigodnim govorom pozdravila direktorica JU Osnovna muzička škola Zenica Belma Šarić te istakla da se ovo takmičenje po deveti put održava u Zenici.

Šarić

– Ove godine, učenici se takmiče u disciplinama: klavir, violina, violončelo, udaraljke, solo pjevanje i prvi put ove godine solfeggio. Na takmičenju će učestvovati 135 učenika iz četiri osnovne muzičke škole (Zenica, Visoko, Žepče i Travnik) te četiri odjeljenja pri osnovnim školama u Tešnju, Maglaju, Zavidovićima i Varešu, učenici iz Muzičkog vrtića „Notica“ te dvije srednje muzičke škole iz Zenice i Žepča -kazala je Šarić te se zahvalila direktorima i profesorima iz pomenutih škola.
– Ovom prilikom želim da se zahvalim i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, na čelu s ministrom Mirzom Mušijom na podršci u realizaciji i organizaciji ovog takmičenja. XI Kantonalno takmičenje je izuzetna prilika da se pokaže rad profesora i učenika na pravi način, da se ostvari komunikacija između škola i kolega te napravi dobra priprema za XXVI Federalno takmičenje učenika i studenata muzike koje će se održati od 15. do 19. aprila u Sarajevu -istakla je Šarić.
Najbolji na takmičenju
JU Osnovna muzička škola Zenica je na ovom takmičenju predstavljalo 54 učenika koji su ostvarili zavidne rezultate. Andrea Mandić je laureat (violina solo – I kategorija), a isto priznanje su osvojile Iman Ašćerić (solfeggio – II kategorija), kao i Zara Talam (violončelo solo – I kategorija). Prve nagrade su osvojili: Zara Muharemović, Dalia Čišija i Ajša Čobo (violina solo – I kategorija), Lena Mioć (violina solo – III kategorija), Leo Rupar i Iman Sarajlić (solfeggio – I kategorija), Ahmed Alajbegović, Artian Jović, Petra Perić, Danis Huseinspahić, Sofija Jovičić, Igor Škrbić, Amila Delić i Una Hamedović (solfeggio – II kategorija), Ajlin-Annam Isaković, Nadija Tutmić, Hanadi Babanović, Amna Sarajlić i Asja Saletović (solfeggio – III kategorija), Nevan Cuculevski (violončelo solo – predkategorija), Nejra Hrnjić (violončelo solo – III kategorija), Nađa Pekmez, Adna Babović, Ema Kovaljev, Tamara Rojević i Faris Kajić (klavir solo – I kategorija) i Dalia Spahić (klavir solo – II kategorija).