ONI SU BUDUĆNOST BIH


Među srednjoškolcima u Mješovitoj srednjoj školi „Nordbat 2“ Vareš, titulu najuspješnije, odnosno Učenice generacije ponijela je Inela Kovačević, maturantica Opće gimnazije.
Trud, predanost i disciplinovanost
„Titula Učenice generacije za mene predstavlja veliku čast i priznanje za sav trud i rad koji sam uložila tokom školovanja. Bilo je potrebno mnogo truda, predanosti i disciplinovanosti kako bih postigla taj uspjeh. Ova titula će mi sigurno biti velika motivacija“, kaže Kovačević.
Učestvovala je na raznim takmičenjima i radionicama, a posebno će, kaže, pamtiti prijateljtsva koja je, zajedno sa kolegama, gradila tokom srednjoškolskog obrazovanja.
„Uspomene iz škole su mi dragocjene. Rad sa profesorima me naučio mnogo, a prijateljstva koja sam stekla sa kolegama su neprocjenjiva. Pamtim smijeh, podršku i zajedničke trenutke. Tokom srednjoškolskog obrazovanja imala sam priliku učestvovati i na raznim takmičenjima i radionicama, kao što su takmičenja iz matematike, fizike, informatike, te njemačkog jezika. To iskustvo mi je otvorilo nove perspektive i pružilo priliku za lični i profesionalni razvoj“, kaže Kovačević.
Uspješna karatašica
Pored toga što je nizala uspjehe u školi, Kovačević je od malih nogu trenirala i razne sportove, međutim, najviše se posvetila karateu. Okitila se brojnim medaljama i peharima, a na ovogodišnjoj manifestaciji „Sportista Zeničko-dobojskog kantona 2023“, čiji je organizator NIPD „Naša riječ“, bila je među 10 najupješnijih sportašica i sportaša u Zeničko-dobojskom kantonu. „Uspjeh u sportu mi je također važan dio mog života. Karate je moja ljubav. Da bi stigla balansirati školu i treninge potrebno je mnogo truda i ustrajnosti. Najbolji uspjeh koji sam postigla je bio na Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Beogradu prošle godine. Osvojila sam dvije srebrne medalje i jednu bronzanu. Ponosna sam na postignuća i trud koji sam uložila“, ističe Kovačević.
Planira upisati Elektrotehnički fakultet, smjer “Energetika”, u Sarajevu, koji će joj, kaže, omogućiti dalji razvoj i usavršavanje u oblasti koju voli. „Cilj mi je nastaviti sa uspjehom i postizanjem novih ciljeva“, kaže nam, na kraju, Kovačević.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK