U Ministartsvu privrede su se, u proteklih 100 dana, realizovale brojne aktivnosti, između ostalog, održano je i oko 300 posjeta i sastanaka. „Mnogi od tih razgovora rezultirali su i konkretnim dogovorima a mi smo, putem Press službe, obavještavali medije o tim sastancima“, rekao je Samir Šibonjić, ministar privrede.
Zajedno sa svojim saradnicima, ministar Šibonjić je posjetio veliki broj firmi u ZDK. „Išli smo u male, velike i srednje firme, gdje smo se uvjerili da postoje ogromni potencijali za rast i razvoj privrede u ZDK. Većina njih nam je rekla i da smo prvi zvaničnici koji su ih posjećivali na taj način. Također smo ostvarili i kvalitetne kontakte sa udruženjima privrednika, obrtničkom komorom, rudnicima, sindikatima, razvojnim agencijama i, naravno, Privrednom komorom ZDK“, rekao je ministar Šibonjić, dodajući da su imali i posjete stranih firmi, međunarodnih organizacija i ambasada, te je dogovorena korisna saradnja u pogledu dovođenja novih investicija i jačanju izlazne pozicije u zemlje okruženja Evropske unije i Turske.
„Nakon svih ovih susreta, mogu reći da je privreda ZDK stub razvoja Bosne i Hercegovine i svi moramo biti svjesni te činjenice. Naša najveća zadaća je da privredu ZDK jačamo i snažimo. Namjera nam je da, zajedno s privrednicima, kreoramo jednu pozitivnu atmosferu i na taj način damo prednost onome od čega svi živimo, a to je privreda našeg kantona“, rekao je ministar Šibonjić.