Građani Zenice su, u utorak ujutro, primijetili značajno onečišćenje rijeke Bosne, u blizini privrednog subjekta Arcelor Mittal u Zenici, koja je, toga dana, poprimila crvenu boju. Po dojavi aktivista za zaštitu rijeke Bosne o incidentnom zagađenju, glavni federalni vodni inspektor se hitno uputio na lice mjesta. U obilascima toka rijeke Bosne nizvodno od incidenta nije uočen pomor ribe.
Proizvodnja u Čeličani bila privremeno obustavljena
U inspekcijskom nadzoru Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o., koji je započet u utorak, 31. januara ujutro, utvrđeno je da je do incidenta došlo usljed izlijevanja tehnoloških otpadnih voda iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda u pogonu „Čeličana“. Proizvodnja u ovom pogonu je nakon incidenta bila privremeno obustavljena, a subjekt nadzora je blagovremeno pristupio sanaciji kanala, nakon koje je proizvodnja ponovno pokrenuta. Nakon uspješne sanacije oštećenja kanala i predtretmana otpadnih voda, u četvrtak je okončan inspekcijski nadzor Federalnog vodnog inspektorata. Kako su kazali iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, po pribavljanju rezulata laboratorijske analize izuzetih uzoraka vode iz rijeke Bosne, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima postupajućeg federalnog inspektora s pratećom dokumentacijom će biti dostavljeni nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.


Danas, 7. februara, u prostorijama glavne direkcije ArcelorMittal Zenica, bit će održana pres-konferencija u vezi sa incidentom u rijeci Bosni, od 31. januara 2023., na kojoj će, iz ArcelorMittala, detaljno pojasniti: elemente incidenta, uzroke i posljedice incidenta, uključujući njihovu odgovornost, kao i mjere koje se poduzimaju da se ovakav propust više ne ponovi.
Kako je najavljeno, generalni direktor, Nikhil Mehta sa timom će biti na raspolaganju za odgovore na pitanja predstavnika medija, u vezi sa ovom temom.ArcelorMittal: „Crvena zamuljena voda nije naštetila biljnom i životinjskom svijetu u rijeci Bosni“

Iz ArcelorMittala Zenica su, u saopćenju za javnost, kazali da u potpunosti razumiju zabrinutost građana Zenice, te da je uzrok incidenta oštećenje podzemnog zida šahta DHD sistema, koji je spojen na kanalizacionu mrežu. „DHD sistem je dizajniran za prečišćavanje vode koja se koristi za mokro prečišćavanje gasova tokom procesa proizvodnje čelika. Ovo je sistem za mokro otprašivanje koji sprječava emisije čvrstih čestica u vazduh i iste se sakupljaju upotrebom vode. Mulj se odvaja i suši, a zatim se voda vraća u cirkulaciju. Riječ je o potpuno zatvorenom sistemu koji ni u jednom trenutku ne predviđa ispuštanje mutne vode u rijeku. Radi na principu “zatvorene petlje”, tako da voda samo cirkuliše unutar sistema. Upravo je to razlog zašto je ovaj incident za nas bio iznenađenje. Nakon jučerašnje (utorak, op.a.) detaljne istrage, ustanovljeno je da je došlo do probijanja zida podzemnog šahta, vrlo moguće usljed geoloških pomjeranja tla. Naime, primjetna je nestabilnost tla na području gdje se nalazi DHD sistem, kao i još nekoliko objekata, što je moglo dovesti do pomjeranja i oštećenje zida šahta. Čim smo dobili informaciju o incidentu obustavili smo rad pogona Čeličana, te su svi radnici bili fokusirani na utvrđivanje uzroka problema, potom na sanaciju istog“, naveli su iz ArcelorMittala.
Kada je u pitanju crvena boja rijeke Bosne, ističu da je riječ je o vizualnom efektu za koji nije utvrđeno da je uzrokovao štetan utjecaj po okoliš. „Crvena zamuljena voda testirana je u našoj laboratoriji i ustanovljeno je da sadrži, uglavnom, željeznu prašinu i krečnjak. Dakle, sastoji se od tvari koje se inače nalaze u tlu. Čekamo rezultate analize iz Agencije za vodno područje rijeke Save, ali potvrda inspektora da nije bilo mrtve ribe potvrđuje naše razumijevanje. Izvinjavamo se zbog uznemirujućih vijesti uzrokovanih incidentom koji se dogodio u našoj Kompaniji i uvjeravamo vas da poduzimamo sve korektivne i preventivne korake“, istakli su, između ostalog, u saopćenju.