Oktobar je mjesec posvećen podizanju svijesti o raku dojke i skretanju pažnje na mogućnost ranog otkrivanja ove bolesti.
„Prilika je ovo da još jednom podsjetimo da broj oboljelih od karcinoma dojke u cijelom svijetu raste iz godine u godinu i moramo biti svjesni da smo suočeni s problemom koji zahtijeva da se poduzmu sve moguće mjere kako bi se broj smrtnih slučajeva smanjio. Svjesni smo da bolest ne možemo spriječiti ali možemo je otkriti na vrijeme“, kaže Dijana Jerković, predsjednica Udruženja građana „Život“ Zenica. Nažalost, ističe, u BiH je još uvijek mnogo žena koje se za pregled odluče kasno, često i onda kada je svaka pomoć skoro pa uzaludna. „To se mora promijeniti i zato edukaciji i prevenciji trebamo posvetiti još veću pažnju. U ovom mjesecu, ali i svakog dana u godini, svaka žena treba pronaći vremena za sebe, voditi računa o svom zdravlju, redovno obavljati kontrole, djelovati na vrijeme i misliti pozitivno“, ističe Jerković.


U sklopu projekta “Od spoznaje do liječenja, žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH” održana su i predavanja u Donjoj Vraci, Seocima i Perinom Hanu. „Ženama je objašnjeno kako izgleda pozivno pismo koje će dobiti za besplatne mamografije, šta treba da urade ukoliko dobiju ovakvo pismo. Ovim pregledima obuhvaćene su žene dobi od 50 do 69 god starosti, te se nadamo da će projekt zaživjeti na području cijele BiH“, kaže Jerković.


Udruženje je početak mjeseca obilježilo simboličnim osvjetljenjem u roza boju pješačkih mostova i Gradske arene „Husejin Smajlović“. „Ovo je prilika da se zahvalimo Gradskoj upravi i Gradskoj areni na podršci. Članice Udruženja su dijelile promotivni materijal o karcinomu dojke i roza mašnice našim sugrađanima kao jedan podsjetnik na redovne preglede“, kaže Jerković, dodajući da je planirano još nekoliko edukativnih predavanja, a sa profesorima i učenicima Medicinske škole Zenica planiraju obilježavanje ružičastog oktobra.
„Nadamo se da o ovoj bolesti nećemo pričati samo ovaj mjesec već kroz čitavu godinu“, istakla je Jerković.