Proteklu godinu u Općini Kakanj obilježili su mnogi, uspješno realizovani, projekti ali i aktivnosti načelnika i općinskih službi vrijedni hvale. O projektima, radu i funkcionisanju Općine Kakanj u 2022. godini, poslovnom i privrednom ambijentu, karakteristikama i izdvajanjima iz ovogodišnjeg Budžeta, te mnogim drugim temama razgovarali smo sa Mirnesom Bajtarevićem, načelnikom Općine Kakanj.
Značajna ulaganja
NR: Koje biste projekte realizovane u godini koja je iza nas izdvojili, te da li ste, općenito, zadovoljni radom i funkcionisanjem Općine Kakanj u 2022. godini?
BAJTAREVIĆ: Obzirom na izazove s kojima smo ušli u 2022. godinu, prevashodno sa COVID-19, ali i strašnim divljanjem cijena zbog rata u Ukrajini, ipak su tokom godine neke stvari normalizirane i dozvoljavale su nesmetan rad organa uprave. Svi uposlenici i službe su dali maksimum u svom radu i potpuno su se posvetili našim sugrađanima i njihovim zahtjevima. Tokom čitave godine imali smo značajna ulaganja. Neki od najvećih projekata su završetak saobraćajnice od ulice Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade do zgrade Općinskog suda, potpisivanje ugovora i početak izgradnje mosta u Modrinju, nabavka novog ski lifta na Ponijerima, mnogobrojni projekti rekonstrukcije i izgradnje lokalnih saobraćajnica, nekoliko vodovoda (Kučići, Zagrađe, Ričica), usvajanje Strategije razvoja Općine Kakanj, nastavak poticaja privredi i poljoprivredi, snažna podrška sportu, đacima, studentima, penzionerima…
NR: Kakvim biste ocijenili život, te poslovni i privredni ambijent u općini Kakanj?
BAJTAREVIĆ: Mislim da je život svim našim sugrađanima u prošloj godini bio teži u odnosu na raniji period, i zbog COVID-a i zbog enormnog povećanja cijena svega na tržištu. Općina Kakanj je zbog toga osmislila i neka nova davanja i poticajne programe kako bi pomogla ljudima, posebno pri pokretanju vlastitih biznisa, te u aktivnostima očuvanja radnih mjesta. Raduje nas dobar trend povećanja broja zaposlenih Kakanjaca i Kakanjki u proteklih nekoliko godina, te smanjenje broja ljudi na evidenciji Službe za zapošljavanje. Ipak, zabrinjava i nastavak odlaska mladih, radno sposobnih van Bosne i Hercegovine. Postojeća privredna društva u Kaknju su jačala svoje biznise, otvoreno je nekoliko novih firmi, zaposlen je određen broj novih radnika… Broj nezaposlenih u odnosu na 2020. godinu je manji za 519, a ukupan broj zaposlenih Kakanjaca i Kakanjki je 8.805.


BAJTAREVIĆ:
Javna preduzeća u skladu sa zakonom imaju rok do 30.6. da dostave svoje izvještaje prema Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje, tako da još ne znamo kako su poslovali. Ipak, imamo informaciju da su uspijevali i pored poskupljenja svega uredno izmirivati svoje obaveze, prevashodno prema radnicima i dobavljačima. Kada je u pitanju kvalitet usluga, u okruženju u kojem rade i na osnovu opreme koju koriste, mislimo da obavljaju povjerene obaveze korektno.


U 2022. izgrađeno ili rekonstruisano 69 putnih pravaca
NR: U 2022. godini realizovali ste radove na rekonstrukciji cestovne infrastrukture u vrijednosti većoj od 3 miliona KM. Koliko je ukupno projekata sanacije cestovne infrastrukture urađeno, te kakvi su Vam planovi za ovu godinu?
BAJTAREVIĆ: Kada su u pitanju ulaganja u cestovnu infrastrukturu, tokom 2022. godine izgrađeno je ili rekonstruisano 69 putnih pravaca na području cijele općine Kakanj. Radi se o različitim dužinama i dionicama. Neki putni pravci su započeti i planiramo nastavak izgradnje u ovoj godini. Svakako da je najznačajniji projekat saobraćajnica koja vodi kroz uži dio grada, od ulice Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade do zgrade Općinskog suda. Veliki dio ovih obimnih radova je izvođen u kakanjskim selima jer smatramo da selima moramo posvetiti dodatnu pažnju kako bismo ih unaprijedili infrastrukturno što je i jedan od preduslova ostanka stanovništva u ruralnim područjima. Već s prvim danima proljeća nastavljamo s brojnim projektima, a po usvajanju programa utroška sredstava nastavljamo s procedurama javne nabavke za nove putne pravce.
Karakteristike ovogodišnjeg Budžeta
NR: Krajem decembra je usvojen Budžet Općine Kakanj za 2023. godinu u iznosu 33.861.263,71 KM. Za šta su planirana najveća izdvajanja?
BAJTAREVIĆ: U 2022. godini smo Općinskom vijeću ponudili Budžet Općine Kakanj u iznosu od 27.410.533,66 KM. Nakon toga, tokom godine smo imali šest izmjena budžeta (rebalansa) i svaki put s povećanjem prihoda zahvaljujući sredstvima opredijeljenim od strane Vlade ZDK na čelu sa tadašnjim premijerom Mirnesom Bašićem i Vlade Federacije BiH. Ova sredstva su izdvojena za nekoliko značajnih kapitalnih projekata u Kaknju. Na posljednjem rebalansu taj budžet je iznosio 34.445.057,98 KM. U 2023. godinu smo ušli sa nešto nižim Budžetom, ali očekujemo da će i on rasti, obzirom na procjene koje imamo o trendovima povećanja prihoda. Ono što je značajno za ovaj budžet jeste trezorsko poslovanje naših javnih ustanova u okviru budžeta što osigurava nesmetan rad i izmirenje obaveza JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“, JU Kulturno-sportski centar i JU Centar za socijalni rad. Također, u ovom budžetu je dio prenesnih projekata iz 2022. godine. Opet je značajan dio sredstava opredijeljen za pomoć ugroženim kategorijama, podsticaje privredi i poljoprivredi, kakanjskim studentima i đacima, boračkim organizacijama, sportistima, djeci s poteškoćama u razvoju, nevladinim organizacijama, mladima…
NR: Da li ćete nastaviti s pozitivnim trendovima – podrškom razvoju poduzetništva, izdavanjima sredstava za poticaje u poljoprivredi, podršci učenicima, studentima, sportu, mladima, ljudima u stanju socijalne potrebe,… te koliko je novca planirano u Budžetu za ove namjene?
BAJTAREVIĆ: Općina Kakanj već godinama ima najbolje poticajne mjere u poljoprivredi i privredi. I ove godine, za te namjene smo opredijelili oko milion KM. U kontaktu smo s našim privrednicima i poljoprivrednicima i u skladu s tim ćemo i kreirati naše podsticajne programe. Veliku pažnju posvećujemo i sportistima i adekvatnom sportskom razvoju mladih. Ove godine za sport je opredijeljeno 770.000,00 KM i plus besplatno korištenje dvoranskih kapaciteta za dvoranske sportove. Tokom godine imat ćemo javni poziv za projekte mladih i drugih nevladinih organizacija. Opredijelili smo 50.000,00 KM za pomoć parovima koji imaju probleme oko zasnivanja potomstva kroz sufinansiranje biomedicinske potpomognute oplodnje. Sufinansiramo i boravak djece u kakanjskim vrtićima za pojedine kategorije. Pružamo pomoć građanima Kaknja i kroz refundacije kamata na stambene kredite ili za plaćanje troškova ishodovanja građevinskih dozvola. Značajna sredstva izdvajamo i za stipendije po nekoliko različitih programa stipendiranja.
Nije bilo povećanja cijena komunalnih usluga
NR: I ove ste godine novac, umjesto muzičkoj zvijezdi, za svečani doček Nove godine, preusmjerili penzionerima. O kojem iznosu se radi, te na koji način će taj novac biti opredijeljen osobama treće životne dobi?
BAJTAREVIĆ: Ovo nije neka novina u našem Kaknju. Mi to radimo već godinama, dakle moji prethodnici Nermin Mandra i Aldin Šljivo su provodili ovu praksu i ja sam je nastavio. Razgovaramo s našim građanima i u skladu s tim opredjeljujemo sredstva. Ove godine procijenili smo da je svrsishodnije i potrebnije novac namijenjen za doček Nove godine usmjeriti prema nekim od ugroženih kategorija kao što su penzioneri sa najnižim primanjima. Mi imamo grant za penzionere i redovno ga izvršavamo. Ovaj put taj iznos smo povećali i opredijelili 45.000,00 KM za kakanjsko udruženje penzionera. Očekujemo da značajan dio ovih sredstava ode prema penzionerima s najnižim penzijama kao pomoć u plaćanju komunalnih računa. Pratit ćemo svakako situaciju i očekujemo da ćemo u nekom od rebalansa i ovaj transfer tokom godine povećati.
NR: Da li su, pored poskupljenja koja su se odrazila na sve građane u BiH, građani Kaknja dodatno opterećeni poskupljenjem određenih „komunalija“?
BAJTAREVIĆ: U protekloj godini evidentna su značajna poskupljenja svih roba zbog globalne krize prouzrokovane dešavanjima u Ukrajini. To je svakako utjecalo i na kupovnu moć naših sugrađana. Što se tiče kakanjskih javnih preduzeća i usluga koje pružaju, tokom 2022. godine nije došlo do povećanja cijena usluga isporuke vode, grijanja i odvoza otpada. Očekujemo dostavljanje izvještaja o poslovanju javnih preduzeća i kalkulacije o eventualnim izmjenama u poslovanju u smislu povećanja troškova ili nemogućnosti izmirenja obaveza i informacije da li će to utjecati na promjene cijena.