Općinski sud u Žepču dobio je novu zgradu čiju je izgradnju najvećim dijelom finansirala Evropska unija bespovratnim sredstvima u vrijednosti od 600.000 eura.
Značajan iskorak
Zgradu u Zagrebačkoj ulici, preko puta Bolnice, svečano su otvorili šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Sattler i predsjednica ovog suda Dragica Dragičević, a u prisustvu brojnih zvanica među kojima su bili i ambasadori 13 država Evropske unije, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić te predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.
Ambasador Sattler je naglasio je da je ovo važan iskorak u radu Općinskog suda, a najviše koristi će imati građani Žepča. EU je, potcrtao je, do sada izdvojila 28 miliona eura da bi bile izgrađene i sanirane 32 pravosudne institucije u 17 gradova.
“Važno je jer građani moraju imati pristup dobrim sudskim zgradama kao i uposlenici, sudije i tužioci. Ovo je samo jedan dio, to je hardware a ne smijemo zanemariti i software, da se odvija pravilan rad pravosuđa, jer svaki građanin koji dođe pred sud zaslužuje da ima pravedno suđenje, da se njegov postupak vodi u razumnom vremenu”, poručio je Sattler.
Doprinos pravdi
Dragičević je izrazila zadovoljstvo što Općinski sud u Žepču napokon ima odlične uslove za rad, ističući da je sud i ranije davao maksimalan doprinos ovom veoma važnom segmentu društvenog života.
“Ponosna sam što smo preselili u novu zgradu suda i radimo od ponedjeljka, a niti jedan dan nije zaustavljen proces rada Općinskog suda”, rekla je Dragičević.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju