ONI SU BUDUĆNOST BIH


U Medicinskoj školi Zenica titulu najuspješnije, odnosno Učenice generacije ponijela je Elma Horozović iz Zavidovića. Protekle četiri godine marljivo je radila i učila te je imala odličan uspjeh i primjerno vladanje tokom cijele srednje škole.
Najljepše uspomene iz srednjoškolskih dana
„Svoje srednjoškolske dane ću pamtiti po najljepšim uspomenama. Stekla sam mnogo novih prijatelja, koji će biti tu cijeli život. Bilo je tu mnogo lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka. Međutim sve to nas je naučilo jedinstvu, pomaganju, opraštanju i svim onim lijepim ljudskim osobinama. Vjerujem da su ove četiri godine bile jedno od najljepših perioda mog života. Bilo je tu mnogo zajedničkih putovanja, smiješnih situacija, događanja na praksi,ekskurzija, matura, a sve to ću rado ponijeti sa sobom i često se prisjećati. Srednja škola nas je oblikovala za jedan novi svijet, onaj u kojem prestaje doba đačke bezbrižnosti. Ne mogu a da ne spomenem i savjete profesora kojih ćemo se sigurno u različitim situacijama života rado sjećati, a koji su od izuzetnog značaja i koristi. Srednja škola mi je pružila i mogućnost da se okušam u raznim aktivnostima i takmičenjima, što mi je pomoglo da razvijem svoje vještine na različitim poljima“, kaže Horozović.
U toku školovanja učestvovala je na raznim takmičenjima i konkursima. Kako kaže, voljela je da se okuša na više različitih strana i pokaže što više znanja. „Fizika mi je od osnovne škole bila interesantna tako da bih izdvojila takmičenja iz fizike gdje sam na školskim takmičenjima svake godine osvajala prva mjesta te bila plasirana na kantonalna. Što se tiče usklađivanja školskih i privatnih obaveza, meni nije bilo teško. Uvijek sam imala vremena i za jedno i za drugo, ali naravno da su tu uvijek postojali i prioriteti. Mišljenja sam da je za dobar uspjeh potrebno žrtvovati nešto, ali također i da nema uspjeha bez organizacije vremena. Iz iskustva bih potvrdila da se sve može stići, ako se dobro organizujemo. Uvijek sam gledala da mi dan bude ispunjen i da što manje vremena trošim uzalud. Dakle organizacija i uživanje u onom što radimo i učimo je ključ dobrih rezultata“, ističe Horozović.
„Slijedite svoje snove i ulažite u sebe“
Fakultetsko obrazovanje nastaviti će u granicama naše države, tačnije na Medicinskom fakultetu u Tuzli, a želja joj je da, nakon fakulteta, ostane raditi u svojoj državi. „Mladima koji će tek upisati srednju školu bih poručila da slijede svoje snove i da ulažu u sebe. Najbolje ulaganje u sebe jeste sticanje znanja na svim poljima, jer to je jedino što nam niko ne može uzeti. Biti odgovoran, raditi i učiti se možda čini teško i naporno, ali na kraju će biti zahvalni sebi za sve što su postigli i vjerujem steći neki novi pogled na život. Također bih poručila da nastave sa onim što vole, jer oni odlučuju o nečemu što će ih pratiti cijeli život. Raditi ono što volimo je jedini način na koji ćemo postići i vlastito zadovoljstvo, a samim tim i steći uspjeh. Tokom ovog perioda će biti mnogo uspona i padova, ali je najbitnije ne odustati i ne bojati se grešaka, već učiti iz njih, jer one su sastavni dio našeg učenja. Razni izazovi s kojima će se suočavati u toku ovog perioda će im upravo pomoći da se izgrade kao osobe“, poručila je Horozović.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK