Uručene diplome najboljim učenicima

Osnovna škola „Ćamil Sijarić“ Nemila u subotu, 18. marta, bila je domaćin Kantonalnog takmičenja iz matematike za učenike osnovnih škola. Na takmičenju je učestvovalo 118 učenika iz 45 škola i 11 općina/gradova Zeničko-dobojskog kantona.
Znanje pokazalo 118 učenika iz 45 škola


Komisija za pregled i ocjenjivanje učeničkih radova i Centralnu komisija, nakon nekoliko sati ocjenjivanja i bodovanja, napravila je rang listu najboljih mladih matematičara po kategorijama koji su prošli na federalni nivo takmičenja:
Sedmi razred:
1. Ahmed Fišek, OŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Visoko, 74 boda
2. Farah Hasanbašić, OŠ ”Meša Selimović” Zenica, 70 bodova
3. Džena Omanović, OŠ ”Mula Mustafa Bašeskija” Visoko, 69 bodova
4. Nejra Begović, OŠ ”Mula Mustafa Bašeskija” Visoko, 64 boda
5. Azra Jašarspahić, OŠ ”Hamdija Kreševljaković” Kakanj, 61 bod
Osmi razred:
1. Adin Ćorić, OŠ ”Miroslav Krleža” Zenica, 74 boda
2. Uma Beganović, OŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Zenica, 58 bodova
3. Fatima Čolan, OŠ ”Vareš Majdan” Vareš, 56 bodova
4. Džena Jašarspahić, OŠ ‘’15.April” Kakanj, 52 boda
5. Tarik Omanović, OŠ ”Mula Mustafa Bašeskija” Visoko, 44 boda
Deveti razred:
1. Ida Cerić, OŠ ”Skender Kulenović” Zenica, 94 boda
2. Zlatan Bešlagić, OŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Zenica, 76 bodova
3. Sumeja Hrustić, OŠ ”Skender Kulenović” Zenica, 76 bodova
4. Malik Agić, OŠ ”Žepče” Žepče, 75 bodova
4. Amer Moštro, OŠ ”Hamdija Kreševljaković” Kakanj, 75 bodova


Ahmed Buljubašić, direktor škole i Draženka Subašić, ministrica

Prisutnim gostima, nastavnicima i takmičarima najprije se obratio Ahmed Buljubašić, direktor Škole. ”Danas imamo čast da otvorimo jedno od najvažnijih takmičenja organizovnih u našoj školi – XXVI kantonalno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola. Matematika je jedna od najvažnijih disciplina u našem životu, a vaši rezultati na Gradskom takmičenju dokazuju da vi to razumijete. Danas je prilika da demonstrirate svoje znanje, vještine i sposobnosti u matematici na višem nivou. Ovaj događaj je također prilika da se ohrabri i podstakne razvoj matematičkih talenata među vama. Pored Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškog zavoda Zenica, srećan sam što su ovo takmičenje podržali lokalna zajednica i Vijeće roditelja, a posebno se zahvaljujem našim radnicima, nastavnicima, učiteljima, Vijeću učenika i mališanima iz male škole koji su radili naporno da bi sve bilo spremno za danas. Ugostili smo 118 takmičara i 60 nastavnika iz 45 škola i 11 općina/gradova. Dragi takmičari, želim vama i vašim nastavnicima čestitati na postignutom rezultatu koji vam je omogućio plasman na ovo takmičenje. Želim da se i danas dokažete i pokažete svoje znanje. Nadam se da ćete uživati i naučiti nešto novo, te da ćete ovaj dan zapamtiti sa osmjehom na licu. Nadam se da ćete se sa osmjehom na licu vratiti najprije svojim domovima, a u ponedjeljak i svojim školama“, poručio je Buljubašić.

Učesnici takmičenja

Nakon obraćanja direktora Škole, uslijedio je prigodan program koji su pripremili nastavnici i učenici od prvog do petog razreda. Nakon programa, prisutnima se obratila Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, koja je i svečano otvorila takmičenje. „Svim učenicima, nastavnicima, roditeljima, Pedagoškom zavodu Zenica, saradnicima Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a posebno divnim domaćinima se zahvaljujem na doprinosu da ovaj dan protekne u divnoj atmosferi i takmičarskom duhu“, poručila je ministrica Subašić. Iako je takmičenje bilo zahtjevno, učenici su bili veoma motivisani da u najboljem svjetlu pokažu svoje znanje i vještine u rješavanju matematičkih zadataka.
Upriličena predstava za djecu „Put po svijetu“
Dok je Komisija za pregled i ocjenjivanje učeničkih radova i Centralna komisija ocjenjivala radove, učenici su u Domu kulture Nemila imali priliku pogledati predstavu „Put po svijetu“ koja vodi učenike u svijet gdje samo dječija mašta može doći i gdje je sve moguće pa i to da se čitava planeta preputuje na malom zelenom romobilu. Učenici su imali priliku upoznati se sa glumcima, te je na ovaj način pokazano koliko je važno uključiti djecu u kulturu i umjetnost od rane dobi. Nakon što je napravljena rang lista najboljih mladih matematičara po kategorijama koji su prošli na federalni nivo takmičenja, diplome i nagrade za najbolje učenike uručili su direktor škole Ahmed Buljubašić i stručna savjetnica za oblast obrazovanja Aldiana Nuhanović, koja je ujedno učestovala u organizaciji ovog takmičenja. Održano takmičenje bila je dobra prilika da učenici pokažu svoje znanje, napreduju i stiču nova iskustva. Zasigurno će ostati upisano u sjećanje svih učenika i nastavnika.