OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre, Visoko dobila je jučer, na Svjetski dan učitelja, novu školsku zgradu. Izgradnja školskog objekta trajala je 12 godina, a najveći dio sredstava izdvojila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona.
Upotrebna dozvola


OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” pohađa 1.129 đaka raspoređenih u 52 odjeljenja u centralnoj i četiri područne škole – Poriječani, Radovlje, Orašac i Zimča, a u školi radi 110 nastavnika. U novu školsku zgradu u Donjem Moštru bit će premješteno 350 đaka raspoređenih u 15 odjeljenja. Kantonalni premijer Mirza Ganić je nakon presjecanja vrpce rekao da je ovo veliki dan za Školu, jer u starom objektu nije bilo dovoljno prostora za normalno odvijanje nastave za sve učenike, ali i za njega lično, budući da je u Donjem Moštru završio osnovnu školu. “Samo u 2020. godini smo za završetak nove škole izdvojili 400.000 KM, a pored toga opredijelili smo 340.000 KM za utopljavanje stare škole i 50.000 KM za zamjenu prozora. Također smo izdvojili 130.000 KM za izgradnju fiskulturne sale u PŠ Poriječani, tako da smo ove godine za OŠ “Mula Mistafa Bašeskija” ukupno izdvojili oko 920.000 KM”, rekao je Ganić.
Ulaganja u Visokom


Pored toga, dodao je premijer Ganić, Vlada ZDK je ove godine izdvojila 510.000 KM za OŠ “Kulin Ban”, 420.000 za OŠ “Safvet beg Bašagić”, 280.000 KM za OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, uz dodatnih 20.000 KM za PŠ Podvinci, tako da je samo na području grada Visoko u toku investicija u školsku infrastrukturu u vrijednosti više od dva miliona KM.
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo što je otvorenje škole upriličeno na Svjetski dan učitelja, najavivši da bi radovi na utopljavanju stare školske zgrade, u okviru programa Svjetske banke, trebali početi do kraja godine.
Jasmina Uzunalić, direktorica ove škole, zahvalila se Vladi i resornom ministarstvu, Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, kao i svim drugim subjektima i pojedincima koji su doprinijeli da se školski objekat napokon završi. Istakla je da bi škola trebala dobiti upotrebnu dozvolu za desetak dana, kada će učenici nižih razreda preseliti u nove učionice.
Podrška sindikata


Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović pohvalio je opredjeljenje Vlade da nastavi s ulaganjem u školsku infrastrukturu, ali i unapređenje materijalnog položaja prosvjetnih radnika kroz potpisivanje Kolektivnog ugovora koji je parafiran 25.09. od strane resornog ministra za obrazovanje,nauku,kulturu i sport prof.dr. Spahije Kozlića i predsjednika sindikata obrazovanja poslije okončanih pregovora sa Premijerom ZDK Ganićem i ministrom finansija ZDK Josipom Lovrićem.