Međunarodni dan volontera, koji se obilježava 5. decembra, ove godine obilježen je pod motom „Budi čovjek. Vjeruj u moć ljubaznosti“. Cilj obilježavanja je ukazati na značaj volontera, kao i na njihov nemjerljiv doprinos u borbi sa poteškoćama sa kojim se naši sugrađani svakodnevno suočavaju. U okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera, dodijeljena su i priznanja Crvenog križa Federacije BiH “Volonter godine”. Dodijeljena su 24 priznanja u devet kategorija.


„Mladima bih poručila da se malo okrenu oko sebe, možda baš tu, u toj zgradi, ulici neko treba vašu pomoć. Možda samo lijepu riječ. Vjerujte sve vam se to višestruko vrati. Osjećaj zadovoljstva i ponosa kada nekome pomognete nema cijenu“, poručuje Alispahić.


Iz Zeničko-dobojskog kantona, priznanje je dobila Selma Alispahić iz Olova, kao Volonterka godine, iz oblasti promocije i unapređenja imidža Crvenog križa u zajednici. Rođena je 1965. godine, a po struci je viša medicinska sestra. Radila je u Domu zdravlja Olovo od 1985. do 1992. godine, te bila pripadnica A RBIH od 1992. do 1995. godine i kao profesionalno vojno lice radila do 2007. godine, kada je penzionisana. „Cijeli moj profesionalni a i životni vijek je volonterizam. Tako sam odgajana i učena. Vodim se motom: ‘Vaše je samo ono što date’”, kaže Alispahić.
Aktivna je članica Crvenog križa Olovo od 2017. godine i nikada, ističe, nije očekivala da bude nagrađena za nešto za što smatra da je očekivano i uobičajeno da se radi. „Iskreno, drago mi je i izuzetna mi je čast i ponos. Sve akcije, bez obzira na težinu, naprimjer poplave iz 2014. godine, vrijeme pandemije koronavirusa, takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u prvoj pomoći, obilježavanje važnih datuma, akcije dobrovoljnog darivanja krvi, dani borbe protiv TBC, dani mladih i mnoge druge su podjednako drage, jer nema cijene koju možete platiti za osjećaj zadovoljstva kada nekome pomognete, kad izmamite osmijeh, kada dođete na vrata nekome kome nema ko doći. To su stvari koje se ne mogu platiti“, kaže Alispahić.