Najuspješniji bh. atletičar u posljednjim godinama, Amel Tuka, pripreme za narednu sezonu počeo je nedavno na atletskoj stazi stadiona Kamberovića polje u Zenici. Svjetska pandemija koronavirusa onemogućila je održavanje Olimpijskih igara ali i brojnih drugih takmičenja.
– Nismo imali jakih trka i svi su rezultati bili slabiji u odnosu na one iz 2019. godine. Otkazivanje Olimpijade i Evropskog prvenstva je dovelo i do smanjene motivacije, svi su iskoristili protekli period da se malo i odmore. Učestvovao sam na nekoliko trka i istrčao jedan dobar rezultat, 1:44.51 u Ostravi što je bilo sedmo vrijeme na svijetu i četvrto u Evropi. Znam da nisam radio ni blizu kao prijašnjih godina, dobro mi je došlo malo opuštanje pogotovo nakon Dohe -rekao je Tuka.
NR: Kakav je plan za zimsku sezonu?
TUKA: Nisam veliki ljubitelj dvorane, krivina je specifična. Drugačiji sam tip osamstometraša, teži sam i mnogo više se zamaram u dvorani. Općenito se volim takmičiti i dodatni izazov mi je nastupiti na utrkama gdje nisam dominantan. I prošlo Evropsko u Glasgowu sam uspio stići do finala i završiti na 6. mjestu bez posebnih priprema za dvoransko. U martu 2021. godine bi trebalo biti Evropsko prvenstvo u Torunu (Poljska), vidjet ćemo kakav ću rezultat ostvariti. Staza mi je poznata, jako je brza.
NR: Šta je potrebno uraditi da sezona 2021. bude poput one iz 2019., s brojnim medaljama?
TUKA: Već sam krenuo sa stvarno ozbiljnim pripremama, s doktoricom Draganom Olujić, profesoricom Jasnom Bajraktarević i mojim timom. Uskoro ću podijeliti i s javnosti informacije o tome. Najvažnije je da se osjećam odlično. Vjerojatno zbog svega što mi se dogodilo ove godine, dobitak sina mi je dodatna motivacija i snaga. Dolazim na treninge s nevjerovatnom željom i voljom.
NR: Kako provodiš dane izvan staze, uz suprugu i sina?
TUKA: Sad razumijem one koji su mi govorili kakav je osjećaj kad dobiješ dijete. Sretniji sam, ispunjeniji, potpuniji. Poredao sam sve stvari kako treba. Svako jutro, prije odlaska na trening, provodim vrijeme s njim. Već ima tri mjeseca i razumije dosta toga, smije se, to me podigne. Naravno, pomažem Amini oko njega. Dosta vremena posvećujem porodici. Presretan sam, siguran sam da će mi sve to pomoći da nastavim raditi još ozbiljnije.