Nedavno je u Bosnanskom narodnom pozorištu Zenica održana premijerna izvedba predstave „Oslobodite umjetnike“ u kojoj glume polaznici Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog pozorišta.
Predstava govori o skupini mladih ljudi kojima stiže informacija da se njihovo pozorište zatvara zbog loše financijske situacije i da, ako ga žele sačuvati, moraju impresionirati strane donatore, „zaslužiti“ finansijsku potporu. Djeca shvataju da, ako žele napredovati i sačuvati svoj teatar, prvo se moraju osloboditi zastarjelog sistema rada i redateljice koja ih ograničava u svemu. Drugim riječima – moraju se izboriti za svoju slobodu. Oponašajući odrasle, djeca organiziraju glasanje i odlučuju da se od tada u njihovoj grupi sve stvari rješavaju demokratskim putem. No, ubrzo, kao i odrasli, djeca „upadaju“ u „zamke demokratije“, koje dovode do međusobnih sukobljavanja.
– Predstava Oslobodite umjetnike je rezultat višemjesečnog rada reditelja Nicka Teunissena i mene, s grupom starijih članova DOLS-a. Predstava tematizira probleme, nedoumice i frustracije generacije tinejdžera, koje smo kroz rad s njima analizirali i selektirali, i na kraju inkorporirali u strukturu dramskog teksta, to jest predloška predstave. Cilj cjelokupnog rada bio je dati priliku mladima da kroz igru, pjesmu, ples i druga teatarska sredstva „progovore“ o onome što ih muči, plaši, ljuti i traumatizira, preciznije: da artikuliraju svoja mišljenja o stvarima iz „svijeta odraslih“ koje ne razumiju, a koje ih itekako opterećuju. Općenito, smatramo, da su djeca na Balkanu prisiljena nositi se s problemima kojima nisu dorasla, i tako, prisilno, „prerano odrasti“. Zbog toga je uloga teatra u njihovim životima veoma važna, jer on im nudi neophodan prostor za igru i maštu -kaže autorica i dramaturginja Nedžma Čizmo.
U predstavi igraju: Farah Čišić, Ema Duraković, Sara Džanić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Amina Salihović, Evhad Sivac, Sara Subašić i Lajla Šarić.