Osman Efendić ima 11 godina i učenik je Osnovne škole „Meša Selimović“ u Zenici. Također je član dramskog studia Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica s kojim je već nastupao u više predstava.
Uloga u predstavi „Sedam strahova“
Na početku razgovora za Našu riječ kazao je da nije najbolji učenik ali je obećao kako će to ispraviti već u narednoj školskoj godini.
– Dok sam bio učenik 3. razreda bio sam nemiran. Mama i tata su tražili neko rješenje da me malo smire. Objavljen je konkurs za uloge u predstavi „Sedam strahova“ i roditelji su me pitali da li želim da me prijave. Pristao sam na to i ubrzo prošao prvi krug audicije. Nakon drugog kruga kojeg sam također uspješno prošao, dobio sam ulogu. Nešto manje od dva mjeseca nakon tog, pozvali su me i pitali želim li postati član DOLS-a i ja sam odmah pristao -kaže Efendić te dodaje da je tako i počela njegova ljubav prema glumi i pozorištu.
Nakon uloge u predstavi „Sedam strahova“ uslijedile su i one u „Medeji“, „Vilenjacima“ i „Moram ti nešto reći“.


Osim u pozorištu, Osman je uspješan i na „zelenom terenu“. Kako je istakao, član je omladinskog pogona Nogometnog kluba „Čelik“ Zenica te bi volio jedan dan nastupiti i u dresu prvog tima te biti i reprezentativac Bosne i Hercegovine.


– Izdvojio bih lik Matea iz ove posljednje predstave, on mi baš odgovara i posebno sam se uživio u njega -kaže Osman te na pitanje da li ima glumačkog uzora odgovara da ih ima malo više.
– Nedavno nam je preminuo naš Haris Burina koji mi je bio izuzetno drag, tu su još i Mustafa Nadarević i Enis Bešlagić. Također mi je posebno draga naša rediteljka Selma Ćosić. Nadam se da ću nakon završetka obrazovanja uspjeti upisati Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu te biti u svijetu pozorišta -kazao je Osman na kraju razgovora.
Talent, šarm i scenska igra
Članica glumačkog ansambla zeničkog pozorišta Selma Ćosić koja je i režirala dvije posljednje predstave DOLS-a za Osmana ima samo riječi hvale.
– Vidjela sam na radionicama da je Osman veoma talentovan i posjeduje scenski šarm kakav sam rijetko imala priliku vidjeti. On se igra na sceni, uživa u replikama i stvaranju lika, dodaje mu sopstvene karakteristike i savršeno odrađuje sve govorne radnje, s kojima često odrasli glumci imaju probleme. Imali smo odličan proces „Vilenjaka“, zbog čega sam ga pozvala u ovu predstavu na kojoj je pokazao odličan talenat, šarm i scensku igru zbog koje mu i školovani glumci mogu pozavidjeti. Što se mene tiče, Osman će sigurno igrati ulogu u svakoj predstavi koju budem radila, jer pored svog iznimnog talenta pokazuje i ozbiljnost u radu i predviđam mu sjajnu budućnost -kaže Ćosić u izjavi za Našu riječ.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK