U cilju pozitivne afirmacije građana, te jačanju patriotskih vrijednosti, Udruženje „Baton“ Zenica je, u saradnji sa Udruženjem građana Azimuth 135 Zenica i Gorskom službom spašavanja Stanica Zenica, protekle sedmice realizovalo edukativnu tribinu: „Osman Podić, od gazije pred ponorom do spasioca“.
Osman Podić je bivši pripadnik i oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine, 70% ratni vojni invalid, koji je tokom agresije teško ranjen u ruku i stomak. Veliki je zaljubljenik u prirodu, popeo se na brojne planinske vrhove, a svoj maksimalan doprinos daje i kao pripravnik spasilac Gorske službe spašavanja Stanica Zenica.
„Razlog zašto se u nazivu tribine nalazi riječ ponor jeste taj što se nasioci ratne traume iz rata sa traumom lakše nose tokom rata nego kasnije. Moj ponor je bio onda kada sam izašao iz bolnice, došao kući i stao pred svoje dijete, a nisam ga mogao uzeti u ruke. Svako ima svoj ponor samo ga treba shvatiti i izaći iz njega. U Stanicu Zenica sam došao 2019. godine i od tada počinjem biti aktivan. Pružena mi je prilika da naučim osnove spašavanja, a 2018. godine sam krenuo sa tečajevima. I to je bio moj izlaz iz ponora. Trenutno sam u statusu pripravnik spasilac“, kazao je Podić, između ostalog, prilikom obraćanja na edukativnoj tribini.
Prisutni gosti su tokom razgovora imali priliku vidjeti fotografije i videozapise sa planarskih pohoda i popetih vrhova. Do sada se popeo na planinske vrhove: Prokletije u Crnoj Gori, Kajmakčalan u Makedoniji, vrhove planine Dinara u Hrvatskoj, Alpa u Austriji, Tatre u Slovačkoj, Dolomite u Italiji, Nemrut, Subhan i Ararat u Republici Turskoj, kao i na najviši vrh Afrike Kilimandžaro. Ovom prilikom najavljeni su i novi poduhvati u Azerbejdžan i na Akonkagvu.