Nedžad Osmanović iz Zenice, student Stomatološkog fakulteta sa klinikama u Sarajevu, je jedan od studenata koji je svojih uspjehom ispunio uslove za novčanu nagradu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a koja se, pored stipendije, dodjeljuje studentima koji studiraju za deficitarna zanimanja, a ujedno imaju i prosječnu ocjenu najmanje 8,50 ili ekvivalent. „Završio sam Osnovnu školu “Skender Kulenović”, nakon čega obrazovanje nastavljam u Prvoj gimnaziji u Zenici. Nakon završetka srednje škole, 2014. godine, upisujem Stomatološki fakultet sa klinikama u Sarajevu, gdje sam trenutno apsolvent sa položenim svim ispitima i sa prosječnom ocjenom 9.1, što mi donosi nagradu Srebrna značka Univerziteta u Sarajevu.“, kaže Osmanović.
Kao i svaki maturant imao je dilemu u kojem smjeru nastaviti svoje daljnje obrazovanje. „Odlučio sam se za Stomatološki fakultet jer sam sebe mogao zamisliti u tom poslu, koji podrazumijeva svakodnevni kontakt sa ljudima, a prije svega pružanje pomoći ljudima, kao i vraćanje osmijeha na lice“, ističe Osmanović. Studij na ovom fakultetu, kako kaže, zahtijeva mnogo odricanja i truda, ali uz dobru organizaciju ostane vremena i za slobodne aktivnosti i društveni život. „Pored fakultetskih obaveza, rekreativno se bavim raznim sportom i volontiram u Udruženju “Dlan” Zenica koje pruža pomoć osobama sa poteškoćama u razvoju“, kaže Osmanović. Uz dobru organizaciju i jasnu viziju, put do uspjeha je zagarantovan, a ova novčana nagrada mu je dodatna motivacija, odnosno ‘vjetar u leđa’, kako bi nastavio nizati dobre rezultate i dodatno se usavršio. „Novčana nagrada predstavlja poticaj za daljnji rad i zalaganje, i potvrdu da se svaki uložen trud na kraju isplati“, kaže Osmanović.
Poslije odbrane diplomskog rada, planira potražiti zaposlenje, a u skorijoj budućnosti upisati specijalizaciju, a poslije i doktorat.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK