Osnivačka skupština nove stranke Narodni evropski savez (NES), koja je nastala udruživanjem dvije političke partije Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), održana je u subotu u hotelu „Hills“ u Sarajevu. U pitanju je novi politički projekt na bh. političkom nebu. U nekoliko lokalnih zajednica imat će načelnike, odnosno gradonačelnike.
– Vode se pregovori još s par stranaka i ovo će biti savez velikog broja stranaka. Već su imenovani predsjednik stranke, Nermin Ogrešević i zamjenik predsjednika, Ibrahim Hadžibajrić, ja sam jedan od potpredsjednika. U predsjedništvu je trenutno 10 osoba a ostavili smo još pet pozicija za političke opcije koje treba da nam se priključe. Više nemamo kantonalne odbore umjesto njih imamo šest regionalnih odbora. Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton se sad smatraju jednom regijom i na čelu te regije ostajem ja -izjavio je za „Našu riječ“ doc. dr. Ramo Isak.
Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević istakao je da nema održivog razvoja bez sinergije svih nivoa vlasti u jednoj državi.
– Drago mi je da smo napravili ovaj iskorak. Nadam se da će građani to podržati i prepoznati kao potez koji nam treba na bh. političkoj sceni BiH. Sve se zasniva na povjerenju i poštenom odnosu i fokusiranosti na ciljeve. Veliki je broj problema u BiH i mi želimo da se njima pozabavimo. Potreban je restart u cjelini kada je u pitanju funkcionalnost institucija u BiH -kaže Ogrešević.
Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a i načelnik sarajevske Općine Stari Grad izjavio je da mu je posebno drago što su doprinijeli ukrupnjavanju političke scene.
– Napravili smo politički iskorak u FBiH gdje ćemo biti primjer ostalim partijama. Otvoreni smo za sve one koji se žele priključiti. Formirana su radna tijela i dijelom odbor. Ne dijelimo dalje političku scenu jer zbog toga dolazimo do neformiranja i nefunkcionisanja vlasti. Drago mi je što znam o kakvim se ljudima radi i da se Sarajevo i Krajina koja je bila prilično zapostavljena približava Sarajevu i institucijama BiH -rekao je Hadžibajrić, dodavši da su sada zastupljeni u svim nivoima vlasti u BiH.