Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, nakon što je Vlada u petak dala ovlaštenje, potpisao je sa Sindikatom policije i Sindikatom državnih službenika i namještenika Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a sporazum o visini osnovice za obračun plaće za period od 1. januara do 31. decembra 2024. godine, saopćila je Press služba.
Povećanje 9,5 posto
Sporazumom koji su u ime sindikata potpisali Vlatko Popov i Melisa Isaković, utvrđena je osnovica plaće od 415 KM, što je za oko 9,5 posto ili 35,5 KM više od dosadašnje osnovice koja je iznosila 379,5 KM.
Premijer Pivić je rekao da je utvrđena osnovica trenutno najveća od svih 10 kantona u Federaciji BiH te da Vlada povećanjem plaća želi pratiti rast troškova života usljed inflacije i rasta indeksa potrošačkih cijena.
Povećanje plaća svim zaposlenim
Napomenuo je da je, pored policije, povećanje plaće od 1. januara dogovoreno sa sindikatima svih budžetskih korisnika u ovom kantonu – Univerziteta u Zenici, zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, koji trenutno imaju najveće plaće u BiH, te državnih službenika i namještenika u pravosuđu i organima javne uprave, koji će također imati osnovicu od 415 KM.
Položaj i odgovornost
“Cilj Vlade je da poboljša materijalni status uposlenika i da imamo zadovoljne uposlenike, ali isto tako očekujemo da kvalitetno rade svoj posao i tražit ćemo odgovornost u njihovom radu u smislu da pružaju na najbolji način uslugu svim građanima ZDK-a”, rekao je premijer Pivić.