Osnovna škola „Edhem Mulabdić“ jedna je od najpoznatijih i najstarijih škola u Zenici. Kroz više od 80 godina postojanja i uspješnog rada, obrazovali su na hiljade uspješnih mladih ljudi. Zbog pandemije koronavirusa, umjesto svečanosti i prigodnog kulturno-zabavnog programa, ovogodišnji rođendan Škole obilježili su online priredbom. „Nažalost, ove školske godine nismo u mogućnosti svečano da obilježimo rođendan naše škole zbog situacije izazvane pandemijom. Bez obzira na te okolnosti, naši vrijedni učenici zajedno sa nastavnicima su se potrudili da i ovaj rođendan obilježi svečano, „online priredbom“, koja je prikazana na Facebook stranici škole. Koristim priliku da svim našim učenicima, roditeljima, uposlenicima i partnerima Škole čestitam Dan škole i zahvalim se na dosadašnjoj uspješnoj saradnji. Sretno nam svima“, poručio je Almir Bašić, direktor OŠ „Edhem Mulabdić“ Zenica.


Škola za 21. vijek
Osnovna škola „Edhem Mulabdić“ izgrađena je 1938. godine, kao prva svjetovna škola na području Zenice. Prvi njen naziv bio je Kraljevska pučka škola. Taj naziv nosila je sve do Drugog svjetskog rata, kada dobija naziv po lokalitetu gdje se nalazi – Sejmen. Od kraja rata, 1945. godine pa sve do 1955. godine je Osnovna škola „Sead Škrgo“ u znak sjećanja na prvoborca iz Drugog svjetskog rata. Današnji naziv, Osnovna škola „Edhem Mulabdić“ dobila je 06.06.1994. godine. „Ovu školsku godinu započeli smo sa 810 učenika raspoređenih u 35 odjeljenja, s tim da u razrednoj nastavi imamo 20, a u predmetnoj nastavi 15 odjeljenja“, kaže direktor Bašić.
Najbolji dar, koji škola može da pruži mladom čovjeku je znanje, sposobnost stvaranja i razumijevanja drugog i drugačijeg. Ideja vodilja u OŠ „Edhem Mulabdić“ jeste da škola učenicima bude sigurno mjesto za učenje, sport i zabavu, a misiju ostvaruju radom, kritičkim razmišljanjem, te korištenjem savremenih tehnologija i na taj način pokušavaju stvoriti školu za 21. vijek. „Ovu školsku godinu započeli smo u specifičnim okolnostima, gdje smo se svi morali dodatno prilagoditi novom načinu rada. Iza nas je period velikih izazova sa kojima smo se uspješno izborili. Moram istaći da smo se jako dobro snašli u svemu tome. S obzirom na broj učenika koji pohađa našu školu, nismo imali većih poteškoća prilikom organizovanja nastave. Sve poteškoće smo nastojali otkloniti na zadovoljstvo, prvenstveno, učenika, a zatim roditelja i nastavnika. Važno je naglasiti da redovnu nastavu i druge aktivnosti škole čini kombinacija funkcionalnih tradicionalnih i savremenih oblika i metoda rada sa djecom. Škola se redovno uključuje u različite projekte sa ciljem inoviranja nastavnog procesa, organizuje interne seminare koristeći iskustva svojih nastavnika, a posebno onih nastavnika koji su stekli zvanje trenera iz savremenih nastavnih metoda“, kaže direktor Bašić.
Obrazuju generacije učenika kojima se ponose
Zahvaljujući nastavnicima i ostalom osoblju Škole, ali i podršci roditelja koji su Školi stalna podrška u odgojno-obrazovnom radu, obrazuju generacije učenika kojima se ponose.
„Svaka generacija pokloni našoj školi bisere od kojih stvaramo ogrlicu kojom se ponosimo. Ponos naše škole su svi naši učenici, a posebno maturanti koji su u vremenu izazova i pandemije uspjeli da ostvare izvanredne rezultate i da nastave sanjati svoje snove u srednjim školama. Ove godine ispraćamo 68 maturanata, a pripremamo doček za preko 80 upisanih učenika prvog razreda, kojima želimo dobrodošlicu“, rekli su nam pedagozi škole, Aida Delić i Tarik Hasanić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju