Općina Doboj Jug danas (utorak, op.a.) obilježava svoj rođendan. Tim povodom sa Mirnesom Tukićem, načelnikom Općine Doboj Jug, razgovarali smo o projektima realizovanim u protekloj, te planovima i Budžetu Općine za ovu godinu.
Brojne kulturne, sportske i edukativne aktivnosti
NR: U kakvom ozračju je obilježen Dan Općine Doboj Jug?
TUKIĆ: Pozitivan ambijent, poslovni, društveni, kulturni pa svakako i životni u kojem se odvija život u općini Doboj Jug uprkos svim dešavanjima na globalnoj sceni nastojali smo zadržati i u ovoj 2023. godini planirajući i realizirajući projekte od značaja za našu zajednicu i ljude koji u njoj žive, rade i sa svoje strane doprinose ostvarivanju naše strateške vizije, Doboj Juga kao mjesta ugodnog življenja. Svakako, aktivnost koja je ovih dana posebno izražena i vidljiva svima na širem području Doboj Juga, Tešnja i Usore je početak radova na autoputu Koridora Vc i trenutno je među najznačajnijim dešavanjima te i općina Doboj Jug sa svoje strane nastoji biti partner investitoru i izvođaču, a u isto vrijeme nastoji zaštititi interese lokalne zajednice, zaštititi lokalnu infrastrukturu i učiniti život lakšim za vrijeme realizacije ovako velikog infrastrukturnog projekta. Uporedo sa tim općina Doboj Jug realizira svoje projekte od značaja, rekonstruiše se veliki dio lokalne putne infrastrukture, uređuju se sadržaji turističke ponude, izgrađuju i obnavljaju objekti sportske infrastrukture, objekti za kulturu, otklanjaju barijere koje predstavljaju prepreke osobama sa invaliditetom i još dosta projekata koji imaju za cilj stvaranje boljeg ambijenta i olakšavanje života našim građanima. U svim ovim aktivnostima najznačajniji partner je svakako Vlada Zeničko-dobojskog kantona, zatim Vlada FBiH, fondovi i agencije i svakako strane organizacije (USAID, CRS i drugi), a koji su prepoznali Doboj Jug kao ozbiljnog partnera za saradnju.

Polaganje cvijeća na spomen-obilježjima

NR: Obilježavanje Dana Općine počelo je s prvim danima marta. Među brojnim organizovanim aktivnostima, koje biste izdvojili kao najvažnije?
TUKIĆ: Mart je za općinu Doboj Jug mjesec obilježavanja značajnih događaja iz naše bliske prošlosti i u ozračju raznih kulturnih, sportskih i edukativnih aktivnosti počinje nekada i prije samog marta. Počeli smo sa tribinom našeg uvaženog Amora Mašovića, dugogodišnjeg direktora Instituta za traženje nestalih, o masovnim grobnicama u našoj zemlji, zatim tribina o Danu nezavisnosti prof.dr. Ajdina Huseinspahića. Na sami 1. mart imali smo polaganja cvijeća na spomen-obilježju i u istom danu promociju značajne knjige za naše prostore „Bitka na Karušama, bosanski Bedr 1993.“ autora Muje Avdića, da bi kasnije tog dana bila dodijeljena priznanja najboljima u sportu u Doboj Jugu za 2022. godinu uz bogat kulturno-umjetnički i sportski program. Aktivnosti su se nastavile i akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, a kao najznačajnija aktivnost ističe se otvaranje novoizgrađenog stadiona sa umjetnom travom koji je predat na upravljanje Sportskom savezu Doboj Jug, projekta koji je koštao nešto iznad 200.000,00 KM i na koji je Doboj Jug kao mala lokalna zajednica sa ograničenim budžetom istupio ispred mnogih i dosta snažnijih lokalnih sredina govoreći da je ulaganje u mlade i sport jedna od najboljih investicija koja se kasnije mnogostruko vraća samoj zajednici i daje ono najbolje što njeni građani mogu ponuditi kao rezultat tih ulaganja i na to smo posebno ponosni, a svakako i na činjenicu da je dio sredstava obezbjeđen i od samih građana, privrednih društava i prijatelja sporta i Doboj Juga. Vrhunac obilježavanja je svakako sami 21. mart, datum za koji se vežu i Dan bitke na Karušama, Dan općine Doboj Jug i Dan OŠ „21. mart“ Doboj Jug. Škola u svom programu ima priredbu za učenike i roditelje, a obilježavanje Dana općine i bitke na Karušama počinje sa polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u Doboj Jugu nakon čega slijedi projekcija dokumentarnog filma „Bitka na Karušama, njihova posljednja šansa“, a završava se Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj neće biti dodjeljivana posebna priznanja i zahvalnice i taj dio svakako će ostati za naredne jubileje koji su pred nama.

Otvaranje novoizgrađenog stadiona sa umjetnom travom

“Prije svega želim da se od srca zahvalim svim borcima učesnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. koji su branili BiH, onima koji su dali svoje živote i dijelove tijela u toj borbi, a posebno svim učesnicima bitke na Karušama kao jednog prelomnog momenta za vrijeme agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, zatim koristim priliku da građanima Doboj Juga čestitam Dan općine, a našim učenicima i nastavnom osoblju da čestitam Dan škole. Pred nama su vremena neizvjesnosti ali i vremena nade u bolje sutra, a mi smo kao narod dokazali da neizvjesna vremena možemo prevladati i nadu u bolje sutra iskoristiti u svoju korist, u unapređenje životnih uvjeta i otvaranje novih mogućnosti kako za cijelokupan narod Bosne i Hercegovine tako i za nas u lokalnim zajednicama”, kaže načelnik Tukić.


Promocija knjige „Bitka na Karušama, bosanski Bedr 1993.“ autora Muje Avdića

Budžet Općine veći od 4,6 miliona KM
NR: Koliki je Budžet Općine za 2023. godinu? Za šta je planiran najveći iznos, te da li je razvojna ili socijalna komponenta Budžeta dominantnija?
TUKIĆ: Budžet za 2023. godinu je rekordan i najveći je od osnivanja Doboj Juga i iznosi nešto iznad 4,6 miliona KM i baziran je na realnim projekcijama temeljenim na prošloj godini i pozitivnim privrednim kretanjima, a dijelom i pojavom inflacije kao i ukupnog poboljšanja standarda života naših građana što posebno veseli i daje za pravo lokalnoj zajednici da na temelju tih dešavanja projektuje i planira još više aktivnosti na poboljšanju uvjeta življenja u Doboj Jugu. Najveći iznos opredjeljen je za kapitalne projekte jer je opredjeljenje lokalne zajednice da stvaranjem boljih uvjeta posebno za privredni život nastoji se umanjiti pritisak socijalne komponente na ukupan budžet i obezbjediti što većem broju građana uvjete dostojne života čovjeka, mada i socijalna komponenta je razvijena i predstavlja značajan dio ovogodišnjeg budžeta i nastoji pružiti pomoć onima koji su je potrebni.
NR: Šta je planirano da se uradi u ovoj godini, kada su upitanju kapitalna ulaganja i infrastrukturni projekti?
TUKIĆ: Nastavljaju se radovi na putnoj infrastrukturi, razvoju kanalizacione mreže primarnih i sekundarnih kolektora, obezbjeđivanju novih količina pitke vode kroz izgradnju novih objekata vodozahvata, poboljšanje energetske efikasnosti javnih objekata, širenje mreže javne rasvjete kao i niz manjih projekata koji će rješavati probleme u našoj zajednici.