Pašalić, Uzunović i Renić

U prostorijama Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad (BHI KF), u petak je održana press-konferencija u vezi sa aktuelnim dešavanjima oko Rudnika mrkog uglja Zenica.
„Nismo sazvali ovu press-konferenciju ni da osuđujemo, niti kritikujemo, ni Gradsku upravu, ni Fuada Kasumovića. Sazvali smo press-konferenciju da skrenemo pažnju na novonastalu situaciju u kojoj su se našli naši sugrađani, uposlenici Rudnika mrkog uglja Zenica, a koji su u štrajku već osmi dan. Mi osuđujemo sve one koji su doveli rudnike u ovu situaciju, a kao stranka BHI KF smo pokazali svoje opredjeljenje i na Gradskom vijeću, gdje smo, kao predvodnici većine, usvojili zaključke kojima smo obavezali Gradsku upravu da, u što kraćem roku, riješi problem s RMU Zenica i pismom koje smo, kao dio parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputili Vladi Federacije, Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije i Koncernu Elektroprivrede, odnosno direktoru Admiru Andeliji da, u što kraćem roku, riješi problem koji je nastao, kako RMU Zenica više nikada ne bi bio u blokadi u kojoj se danas našao“, rekao je Kenan Uzunović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.
Na press-konferenciji se obratio i vijećnik u Gradskom vijeću Zenica Denan Pašalić, govoreći o zaključcima koje je Gradsko vijeće usvojilo, a tiče se problematike oko blokade računa RMU Zenica. „Gradsko vijeće se suosjeća s našim sugrađanima, radnicima RMU Zenica i jednoglasno smo usvojili tri zaključka u kojima se solidarišemo, i na raspolaganju smo rudarima, ali smatramo da je to pogrešna adresa“, rekao je, između ostalog, Pašalić.
Zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Sanja Renić je kazala da je bila kod komesara ZDK, zbog „sigurnosti i remećenja javnog reda i mira u našem gradu“. „Interesantno je da se na snimcima koji dolaze i koje su građane uznemirili, i što je bio i razlog da odem kod komesara, čuju mnoge prijetnje i vrlo ružni pozivi na linč, što je izazvalo strah kod građana i kod nas svih ostalih koji ovdje živimo, da se po prvi put dogodi ovakva manipulacija i da se na ovaj način rudari manipulišu i vode u pogrešnom smjeru“, kazala je Renić.