Na nedavno održanoj 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, na kojoj je učestvovalo 589 takmičara iz 104 države svijeta, Visočanin Boris Stanković, učenik četvrtog razreda Druge gimnazije u Sarajevu, osvojio je srebrenu medalju.
San svakog učenika
„Internacionalna matematička olimpijada (IMO) je najveće i najprestižnije svjetsko takmičenje iz matematike, nezvanično Svjetsko prvenstvo iz matematike. Samo osvajanje medalje na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi san je svakog učenika kada se počinje baviti takmičarskom matematikom. Osvojiti srebrenu medalju, na koju je naša zemlja čekala skoro 10 godina i postati drugi najuspješniji učenik iz BiH u istoriji ovog velikog takmičenja, čini me izuzetno ponosnim i radosnim. Jako sam sretan jer su sva odricanja i savladana iskušenja kroz sve ove godine takmičenja stala u ovu medalju. Osvojeno srebro na IMO definitivno predstavlja krunu moje takmičarske karijere“, kaže Stanković.
Podrška i razumijevanje
Pripreme za ovo takmičenje traju godinama jer nikad ne možete se u potpunosti pripremiti za ono što vas očekuje, a razlog tome je, kaže Stanković, činjenica da zadaci na olimpijadama moraju biti originalni. „Prerađujući zadatke iz raznih izvora samo poboljšavate svoju sposobnost rješavanja problema. Posebno bih istakao značaj Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo gdje sam imao priliku i da predajem i da učim od svojih vršnjaka što mi je otvorilo mnoge nove perspektive. Iako je svako takmičenje veliki izazov, snagu da se izborim s pritiskom uvijek sam crpio iz bezgranične podrške i razumijevanja koje su mi pružali meni dragi ljudi. Zbog toga sam neopisivo zahvalan mojoj mami, porodici, prijateljima, te posebno mojim profesorima Amaru Bašiću i Emiru Kalajdžiji“, ističe Stanković, te dodaje da će u narednom periodu predavati na nekoliko matematičkih kampova širom regiona, a u septembru će biti dio organizacije internacionalnog matematičkog kampa u Poljskoj.