Članovi Atletskog kluba „Zenica“ su pojedinačno u raznim uzrasnim kategorijama u toku 2021. godine osvojili brojne medalje na raznim takmičenjima, kako unutar Bosne i Hercegovine tako i na onim međunarodnim. Prema evidenciji zenički klub je bogatiji za 21 zlatnu, 16 srebrnih i 24 bronzane medalje. Na ekipnom prvenstvu BiH su nakon dominacije koja je trajala više od decenije ove godine zauzeli 2. mjesto. Na domaćim mitinzima osvojeno je 12 prvih, osam drugih i dva treća mjesta.
– Naši članovi su na međunarodnim mitinzima osvojili 10 prvih, osam drugih i jedno treće mjesto. Na Balkanskom prvenstvu smo dobili po jednu zlatnu i bronzanu medalju dok smo na Timskom prvenstvu Evrope zauzeli dva treća mjesta -kažu iz AK Zenica a potom dodaju uspjehe Amela Tuke i Mesuda Pezera.
– Obojica su bili učesnici finala na Evropskom dvoranskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je Tuka završio na 5. i .6 mjestu a Pezer je bio 8. i 11. U otežanim uslovima u kojima se radilo (treniralo) pa i živjelo uz pandemiju Covid-a, tu su i problemi u nemogućnosti putovanja na brojna takmičenja kao i skromnim finansijama ali na kraju su stručni tim i Uprava zadovoljni postignutim. Naravno, mišljenja smo da se moglo i više što očekujemo od naredne sezone u kojoj će naši takmičari nastupiti na svim domaćim kao i najvažnijim međunarodnim takmičenjima. U toku 2022. godine nas očekuju: juniorsko i seniorsko Balkansko prvenstvo, Evropsko prvenstvo za mlađe juniore i seniore, Mediteranske igre, EYOF te juniorsko i seniorsko Svjetsko prvenstvo -kažu na kraju iz zeničkog sportskog kolektiva.