U subotu, 18. juna, preselio je na bolji svijet Fočak sa zeničkom adresom, Bosanac i domoljub Taib Terović.
Rođen je prije 63 godine u Foči, a agresija na Bosnu i Hercegovinu i njegov rodni grad je njegov životni put preusmjerila na Srednju Bosnu.
Bio je na braniku domovine Sedme, pod zastavom bosanskom, diljem Bosne s čašću i ponosom, kako je zapisao u knjizi “Sedma”.
Iza njega će, uz ostala djela, ostati i istoimena knjiga “Sedma” koja je umjetnički i dokumentaristički Dnevnik te brigade. “Plemenitost nas uči da ne zaboravimo, a prošlost da zaboraviti ne bi smjeli”, zapisao je u predgovoru Terović. Izdavač knjige “Sedma” bila je NIPD Naša riječ. O saradnji sa Terovićem imamo samo lijepe riječi i lijepe uspomene na čovjeka koji je nastojao da održi sjećanje na bosanske gazije i herojstvo u vremenu zla.
– Ode još jedan saborac, ratni reporter Sedme muslimanske, kasnije Press centra 3. korpusa. Imao je sjajnu rečenicu, dirljive i duboke stihove, te originalne poteze slikarskim kistom na platnu. Sjajan i iskren prijatelj, nepokolebljiv patriota i pouzdan saborac, čovjek čije lice nije poznavalo srdžbu i mržnju. Rahmet ti tvojoj svilenoj duši!, napisao je o Taibu njegov ratni pretpostavljeni, Spahija Kozlić.
Nakon rata, Taib je radio u jednoj informatičkoj firmi, ali ga Zeničani pamte po stotinama izvanrednih slika, umjetničkih djela koje je predstavljao online, na više izložbi, ali i svake godine na sajmu ZEPS.
Osim slikarskih djela, književnosti, stiha i proze, bio je i jedan od najcjenjenih ratnih inostranih novinarskih pera.
Iza Taiba su ostali supruga i dvoje djece. Dženaza je u obavljena u nedjelju, u džematu Drivuša.