Brojne generacije zeničkih srednjoškolaca pamte profesora Miroslava Šetke sa sati Likovne kulture, koji je nakon skoro punih 41 godinu rada u učionici, otišao u zasluženu penziju. Nedavno otvorena izložba njegovih radova pod nazivom „Putevi i stranputice“ u zeničkom HKD-u bila je samo jedan od povoda da s profesorom Šetkom obavimo razgovor.
Priprema srednjoškolskih lekcija
– Nakon odlaska u mirovinu, u početku su mi nedostajali učenici, bilo je neobično. Ali sam na neki način to kompenzirao i gotovo sam svaki dan u školi jer trenutno radim zidnu sliku. Stalno me zaustavljaju, pozdravljaju i razgovaraju sa mnom. Iako nisam u nastavi i dalje sam u školi. Na ovoj slici ne radim svaki dan, nego kad imam dovoljno slobodnog vremena. Imam i nekoliko učenika kojima dajem instrukcije jer žele nastaviti studirati slikarstvo, grafički dizajn ili arhitekturu -kaže Šetka na početku razgovora te dodaje da je slika na kojoj radi u zeničkom KŠC-u izuzetno zahtjevna te će rad potrajati još neko vrijeme.
Prisjećajući se svojih prvih dana u učionici, nakon što je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1978. godine, Šetka kaže:
– Prvih 7-8 godina sam „mirovao“ i jako puno čitao. Pripremao sam sebi lekcije jer nije bilo udžbenika za srednje škole. Bilo je potrebno obimne studentske knjige pojednostaviti i reducirati da bih mogao voditi nastavu. Tek nakon tog sam se počeo ponovno baviti slikarstvom. U stvari, u početku je više to bio crtež a kasnije sam otišao u konceptualne vode. Za sebe mogu reći da nisam samo slikar, nego se nalazim u suvremenim kretanjima ovisno o tome u kakvim sam svojim stavovima i razmišljanjima. Uz pomoć mog sina, Andreja Šetke i Dragana Ivankovića sam radio čak i video instalacije. Usput, svo vrijeme se bavim dizajnom kojeg smatram kreativnim procesom poput rada na slici. Šetka napominje da iza sebe ima urađene brojne knjige, pozivnice, plakate, kataloge, a radio je i za časopise.
Nedostatak galerijskog prostora
Svoju likovnu ideju, profesor Šetka, realizirao je i na zaštitnom znaku KŠC „Sv. Pavao“ Zenica te na grbu Sustava katoličkih škola za Europu. U sklopu ovoga projekta realizirano je rješenje izgleda zastave Centra te drugoga repromaterijala za promociju škole. Godine 2015. pripala mu je čast da osmisli i kreira, zajedno s Draganom Ivankovićem, vizualni identitet povodom dolaska pape Franje u Sarajevo. Trenutno se profesor Šetka nalazi u trećem mandatu predsjednika Društva likovnih umjetnika Zenice.
– U suštini je to izuzetno zahtjevna funkcija, mora se dosta tog organizovati i imate dosta manje vremena za samog sebe. Organizovati izložbu DLAUZ-a „Aprilski salon“ i još je uspjeti prenijeti u Sarajevo u „Collegium Artisticum“ nakon 51 godine nije bilo jednostavno. Imao sam najmanje samostalnih izložbi, sudjelovao sam praktično na svim selektivnim „Collegium Artisticuma“, na našim „Aprilskim salonima“. „Putevi i stranputice“ je tek moja šesta samostalna izložba -kaže profesor Šetka i dodaje da je veliki problem u Zenici to što više ne postoji galerijski prostor.
– Muzej je postavio plazme na zidne plohe i postamente te se tu više ne može izlagati. Prostor Sinagoge niti je uvjetan niti dostatan prostor, uvijek se moraju ubacivati dodatni zidovi. Prisiljeni smo da se snalazimo -istakao je profesor Šetka s kojim NIPD Naša riječ ima dugogodišnju saradnju kroz njegovo učešće u radu žirija za Konkurs „Napiši priču-uradi sliku“.