O KULTURI JE RIJEČ


Premijernom izvedbom predstave „Kiselina“, prošlog četvrtka je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica otvoren XXIII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. Dodjela nagrada i ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg Festivala će biti održana u petak, 31. maja, s početkom od 19 sati.
Porodična drama
Ova predstava je rađena prema tekstu Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji BNP-a, XXIII festivala bh. drame Zenica 2024 & Scene MESS Sarajevo. Direktor zeničkog Pozorišta Miroljub Mijatović ističe da je „Kiselina“ jedan od dramskih tekstova koji je na prošlogodišnjem Konkursu za najbolji dramski tekst bio predložen od strane Žirija za postavljanje na scenu BNP-a.
Autorica i dramaturginja Asja Krsmanović je na nedavno održanoj press konferenciji kazala da je posebna radost da je prva bh. premijera njenog dramskog teksta upravo u BNP-u, jer je u ovom pozorištu pravila prve profesionalne korake. Krsmanović je izjavila da je ovaj tekst nastajao tokom pandemije, u sklopu radionica Goethe-Instituta New Stages Southeast Europe. Na koncu je taj projekat rezultirao Konkursom na koji je pristiglo oko četrdeset dramskih tekstova na kojem je Stručni žiri iz Njemačke odabrao pet tekstova koji bi trebali doživjeti svoju inscenaciju u njemačkim pozorištima, a među tim tekstovima je i „Kiselina“. Ovaj tekst je prije mjesec dana imao svoju njemačku premijeru u Teatru Oberhausen, te je Krsmanović kazala da je posebna čast i privilegija dramskog autora kad se dogodi da doživi dvije inscenacije svog dramskog teksta u mjesec dana. Kako je istakla, ovaj tekst je posvećen njenoj porodici i radost je da se radi baš u ovom prostoru i s ovim saradnicima koje doživljava svojom teatarskom porodicom.
Direktor BNP-a Miroljub Mijatović je istakao da će, prema odluci Organizacionog odbora, ovogodišnja Specijalna nagrada „Adem Ćejvan“ biti dodijeljena dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bh. glumcu Senadu Bašiću.
Reditelj Nermin Hamzagić je izjavio da se nada da Bosansko narodno pozorište Zenica u budućnosti neće ostati usamljeno u promovisanju bh. dramskog pisma, jer je iskustvo pokazalo da se inscenacije savremenih bh. dramskih tekstova dugo izvode na našim scenama što potvrđuje potrebu i interesovanje publike za ovakvim predstavama. Tekst „Kiselina“ je, prema riječima reditelja, porodična drama, u kojoj se tematizira naše pitanje odnosa prema smrti, koje je univerzalna tema koja prevazilazi kulturološke ili geografske odrednice i svakoj individui traži vlastiti odgovor.
Ansambl predstave
U predstavi igraju: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović. Dramaturginja predstave je Asja Krsmanović. Scenografija predstave je bila povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje, dok je za muziku bio zadužen Enes Zlatar.

POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK