U prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici protekle sedmice je svečano otvorena manifestacija „Dani Filozofskog fakulteta“, povodom 30 godina od osnivanja i rada Filozofskog fakulteta.
Tri mjeseca aktivnosti
Fakultet je, prema riječima dekanese prof. dr. Alice Arnaut, nastao u najtežim trenucima, kao dvogodišnja pedagoška akademija, kada je grupa entuzijasta sjela i dogovorila se da u Zenici treba osnovati nešto što će njegovati i educirati kadrove u humanističkim i društvenim naukama. „Danas je naš fakultet jedna moderna instituciija koja pravi trendove u obrazovanju, kulturi i sportu i nadamo se da ćemo u budućnosti moći odgovoriti svim izazovima koji su pred nama. Ova godišnjica je prilika da tri decenije našeg rada pokažemo kroz tri mjeseca aktivnosti koje ćemo imati i koje će pokriti svu multidisciplinarnost kojom se mi na fakultetu bavimo“, kaže Arnaut.
Dani Filozofskog fakulteta zvanično su otvoreni izložbom „Dokumenti iz arhiva, sjećanja su živa”, autora prof. Mirze Džananovića i Alice Arnaut. „Cilj izložbe je da, na neki način, obuhvatimo 30 godina rada Filozofskog fakulteta koji je djelovao pod različitim nazivima, ali, zapravo, nikada se cilj i misija ovog fakulteta nisu mijenjali. Izložbu smo koncipirali na način da smo uspjeli da ukažemo na historijske etape razvoja fakulteta, da odamo počast svim studentima, profesorima i osoblju u posljednih 30 godina jer svi su oni zajedno gradili ovaj fakultet te smo u posljednjem segmentu izložbe odali počast profesorima koji su udarili temelje Filozofskog fakulteta“, ističe Džananović.
Premijerno je predstavljena i himna Filozofskog fakulteta „Oda znanju” autora Ikbala Smajlovića, a u programu su učestvovali i učenici partnerske Osnovne Muzičke škole u Zenici, koji su prisutne oduševili svojim izvedbama.
Podrška mladima
Svečanosti je prisustvovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona prof. dr. Nezir Pivić koji je ovom prilikom kazao da se ponosi činjenicom da je Filozofski fakultet tokom 30 godina svoga rada iznjedrio veliki broj profesora, budućih obrazovnih radnika koji na najbolji način prezentuju Univerzitet u Zenici. „Vlada ZDK je opredijeljena za podršku mladima i iz tog razloga nam je veoma važno da fakulteti nižu uspjehe, kako smo to naučili. U posljednje vrijeme smo čak i na određen način kritikovali Univerzitet zbog toga što nemamo one rezultate koje smo imali ranije jer su naši studenti ostvarivali dobre rezultate na svjetskim takmičenjima. Zato je vrlo važno Univerzitet vratiti na ljestvicu kakav je bio i u tom smislu će Vlada ZDK dati maksimalnu podršku budućem razvoju Univerziteta i svih fakulteta ali i tražiti rezultate u samom radu“, kaže, između ostalog, Pivić.