Svečanim otvorenjem kabineta praktične nastave za kuhare i prigodnim kulturno-umjetničkim programom, koji su izveli vrijedni učenici, proteklog utorka svečano je obilježen rođendan JU Mješovita srednja škola Zenica.

Mujaković

„Dan škole je, obično, dan kada se učenici i nastavnici okupljaju, kako bi proslavili svoju školu i zajedništvo koje su stvorili, zato je Dan škole prilika da se pokaže ponos prema školi i zajednici koju predstavlja. Čestitam Dan škole našim učenicima i nastavnicima, sa željom da nastavimo nizati uspjehe i ostvarivati zacrtane ciljeve“, poručila je Amela Mujaković, direktorica Mješovite srednje škole Zenica.

Denijal Skender i Ajla Patković oduševili prisutne izvedbom sevdalinke „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“

Bolji uslovi za odvijanje odgojno-obrazovnog procesa
Iz godine u godinu, u Školi ulažu velike napore kako bi učenicima i nastavnicima obezbijedili što bolje uslove za odgojno-obrazovni rad.
„Uloženo je mnogo napora da se unaprijedi postojeće stanje, što je danas vidljivo, a krajnji cilj tih napora je stvoriti bolje uslove za odvijanje odgojno-obrazovnog procesa. Zahvaljujući prijateljima Škole, kao što su: BH Telecom, PERO, ITC Zenica, Natron Maglaj, Almy gradnja Zenica, nabavili smo sistem za navodnjavanje u školskim plastenicima, betonske ivičnjake za vanjsku lijehu, pametnu tablu, renovirali kabinet za praktičnu nastavu,… Pored toga, bili smo domaćini 26. Kantonalnom takmičenju učenika srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona iz informatike, te su potpisani mnogi protokoli o saradnji“, kazala je direktorica Mujaković, ističući da im je veliko zadovoljstvo i to što su dio procesa unapređenja statusa učenika na praktičnoj nastavi u privrednim subjektima.
Ovogodišnji Dan škole posebno je bio radostan za učenike koji se školuju za zanimanje kuhar, jer će sada imati savremeno opremljen kabinet za izvođenje praktične nastave, kako bi što bolje bili obučeni za pripremu raznih vrsta slanih i slatkih jela, te bili spremni za potrebe tržišta.

Isječak iz predstave „Tri puta majka, pa onda otac“

„Zahvaljujući Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, svečano smo otvorili kabinet praktične nastave za kuhare. Učenici će imati pristup najnovijoj opemi i tehnologiji za pripremu hrane. To će mnogo poboljšati kvalitetu obrazovanja i pripremiti učenike za potrebe tržišta poslije završene srednje škole“, istakla je direktorica Mujaković.
Pozitivno i kvalitetno okruženje
Ova škola je iznjedrila destine, stotine pa i hiljade stručnjaka svog zanata i zanimanja iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, poljoprivrede, vetrinarstva, prehrambene industrije, kao i mnoge poznate prosvjetne djelatnike, vrsne sportiste, estradne i kulturne djelatnike,ministre… I u budućnosti žele nastaviti tim putem, te razvijati pozitivno i kvalitetno okruženje za svoje učenike, ali i nastavnike i roditelje.


Tokom svečanosti, pohvaljeni su učenici koji su ostvarili zapažene rezultate na školskim i vannškolskim aktivnostima, a oni su: Ermin Mujezinović – za osvojeno prvo mjesto u disciplini atletika na 5.000 metara, Ilhana Huseljić – za osvojeno prvo mjesto na Evropskom prevenstvu u karateu, u Mađarskoj, Džanan Imširović – za osvijeno treće mjesto na školskom takmičemju u šahu, Ahmed Muratović – za osvojeno prvo mjesto u taekwondou, Anes Đidić – za osvojeno drugo mjesto na ekipnom Državnom prvenstvu u atletici, Đejla Lužić – za osvojeno prvo mjesto na 14. Festivalu rada srednjih škola BiH, Ahmed Golub – za osvojeno treće mjesto na školskom konkursu za literarni rad, Emina Beganović – za osvojeno drugo mjesto na školskom konkursu za literarni rad, te Hadidža Dedić – za osvojeno prvo mjesto na školskom takmičenju za literarni rad i drugo mjesto na Konkursu Naše riječi u kategoriji likovnih radova.
Pohvaljeni su i: Ilhana Bećić, Migdad Hodžić, Ajna Halilović, Ajla Patković, Amna Bašić, Irma Šišman, Sara Ivanović, Benisa Ćatić, Adela Sarajlić, Ajdina Nadžak, Kerim Fejzić, Berina Ormanović, Đejla Mujčinović, Denial Skender, Faris Kovač, te ekipa učenika koja je učestvovala u takmičenju iz prve pomoći.


„Cilj nam je da povećanjem kvalitete izvođenja nastave i uvođenjem novih kurikuluma podižemo stručne, tehničke i društvene kompetencije naših učenika i nastavnika, te da nastavimo osiguravati podsticajnu atmosferu za odgoj i obrazovanje. Želimo razvijati kod učenika poduzetničke kompetencije, te izgraditi pozitivan stav prema radu, društvenoj odgovornosti i toleranciji, te podučavati učenike o važnosti korištenja modernih tehnologija, uz uvažavanje tradicije i ekologije. Želimo razvijati stručne i pedagoške kompetencije nastavnika. Rezultati rada moraju biti vidljivi, mjerljivi i dokazivi kroz proces samovrednovanja, zapisnike, evidencije, pedagošku i drugu dokumentaciju, broj realiziranih projekata i uspjeh naših učenika“, kazala je direktorica Mujaković.
Učenici izveli prigodan program
Nakon svečanog otvorenja kabineta praktične nastave za kuhare, intoniranja himne Bosne i Hercegovine, zatim himne JU Mješovita srednja škola Zenica, obraćanja direktorice Mujaković, te videoprezentacije zvanja i zanimanja, na sceni su se smjenivali učenici pokazavši svoja umijeća. Učenica Ajna Halilović je izvela recital „Mila moja“, nakon čega su Ajla Patković i Denijal Skender oduševili prisutne izvedbom sevdalinke „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“. Proglašeni su i najbolji radovi na Konkursu za literarni rad, a povodom Dana škole, pod nazivom „Majka vaša, zemlja vam je ova“, a prisutni su imali priliku vidjeti i isječak iz predstave „Tri puta majka, pa onda otac“. Na samom kraju svečanosti, uručene su zahvalnice prijateljima Škole, koji su doprinijeli realizaciji određenih projekata, odnosno kvalitetnijem odgojno-obrazovnom radu, a učenici su, uz svoje profesore, pripremili i bogatu zakusku za sve prisutne.