Nad Maglajem su se zaviorile zastave festivala „Studentsko ljeto“ – i to jubilarnog 50. Festivala.
Od davne 1964. godine, iz ovog malog grada širom naše, ali zemalja regiona, šire se najljepše priče, priče o prijateljstvu, maglajskoj gostoprimljivosti, dobroj pjesmi, poznatim imenima estrade koja su upravo na pozornice Festivala „Studentsko ljeto“ osvajala prve nagrade u svojoj karijeri. Nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije koronavirusa, ceremonija svečanog otvaranja ponovno je bila onakva kako smo i navikli: vesela, šarena, maštovita, puna smijeha i pjesme. Organizator „Studentskog ljeta“ je Općina Maglaj, a suorganizator Dom kulture „Edhem Mulabdić“.
Festivalske zastave u centru grada i maglajskoj Tvrđavi
Tople junske večeri, ispunjene mirisom lipa, svi putevi su stotine mališana i njihovih roditelja, ali i brojne građane, vodili prema Starom gradu. Tu su se dječaci i djevojčice u najljepšim i najmaštovitijim kostimima dobro zabavili uz svima dobro poznate pjesme, a maskota Festivala, zmaj Žbaho, bio je najpopularniji među posjetiocima. Svi su željeli da ga upoznaju i fotografišu se sa njim. Nakon okupljanja, učesnici defilea, predvođeni Žbahom, učenicima generacije koji su nosili festivalsku zastavu i Mirsadom Mahmutagićem, načelnikom Općine i njegovom porodicom, krenuli su prema novom dijelu Maglaja. Zaustavili su se u centru grada gdje je na jarbol podignuta festivalska zastava, a u isto vrijeme zastava je podignuta i na maglajskoj Tvrđavi. Sa načelnikom Mahmutagićem, festivalsku zastavu podigli su učenici generacije osnovnih i srednjih škola: Ines Jupić, Dženana Jašić, Ena Nalić i Adna Međić, a zastavu na Tvrđavi podigli su uspješni mladi Maglaja: Mahir Bajrić i Sara Međić zajedno sa Ajnom Bradarić, Cvrčak Ahmedom i Berinom Hadžišehićem.
Jubilarno „Studentsko ljeto“ otvorio je Mirsad Mahmutagić, načelnik Općine. „Vjerujem da ćemo se ovo ljeto dobro zabaviti uz naše „Studentsko ljeto“ koje ćemo završiti sa dvije sjajne festivalske večeri, sa odličnim učesnicima i brojnim iznenađenjima koja nas očekuju 9. i 10. septembra“, poručio je Mahmutagić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju