Nastavljene su aktivnosti u okviru 27. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće 2024“. Između ostalog, u Muzeju grada Zenice održana je radionica „Pršulja – Liješevska keramika/grnčarija“ kao i izložba jeleka iz fundusa. Održano je nekoliko koncerata, a posebnu pažnju je privukao virtuoz na gitari Boško Jović.
Radovi 12 autora
Tradicionalna izložba „Aprilski salon“ otvorena je prošlog utorka u zeničkom Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“. Na ovogodišnjem Salonu posjetitelji mogu pogledati više od 30 djela čiji su autori: Irfan Handukić, Jelenko Butina, Miroslav Šetka, Muhamed Bajramović, Muhamed Begić, Kristina Livančić, Božidar Pazinić, Dragan Gačnik, Benjamin Handukić, Azra Subašić, Vesna Petrović i Adna Muslija. Na samom otvorenju posjetiteljima se obratio predsjednik Društva likovnih akademskih umjetnika Zenica Miroslav Šetka.
– „Aprilski salon“ je u suštini godišnja likovna smotra gdje se po tradiciji uvijek poziva kustos, znači neki renomirani povjesničar umjetnosti koji pregleda radove, radi izbor i piše o tome. Ove godine je to Saša Janjić iz Beograda. Mislim da u Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedan salon koji 53 godine zaredom dovodi kustose, uvijek je bilo selektivnog karaktera i to daje dodatnu dimenziju ovom salonu u odnosu na druge -kazao je Šetka te dodao da su ove godine prikazani radovi pet mladih autora uz pet „starijih“ te dva gosta iz Čačka.


Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenice osnovalo je „Aprilski salon“ kao godišnju smotru savremenog umjetničkog stvaralaštva – recentnih likovnih ostvarenja 1971. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg SIZ-a za kulturu.


Janjić je istakao da je na „Aprilskom salonu“ predstavljena najnovija produkcija umjetnika različitih generacija ali i da nema neke specijalne tematike.
– Ova činjenica daje samom događaju izvjesnu dozu optimizma jer svaka nova generacija umjetnika donosi neku novinu, novi medij ili problematizuje neku novu aktuelnu temu. Predstavili smo neke od najinteresantnijih radova. Veoma je bitno da ovakve manifestacije traju, da se javnost upoznaje s onim što umjetnici rade. Najmanje vremena imamo za kulturu i umjetnost, te je svaka kulturna manifestacija povod za slavlje jer, generalno, umjetnost je malo prisutna u našim životima. Sve brže živimo a najvažnije je da nađemo vremena da posjetimo izložbe te vidimo šta je to što umjetnici rade -istakao je Janjić te dodao da će ova postavka „Aprilskog salona“ gostovati u Čačku sredinom mjeseca maja.
Premijera predstave
U toku ove sedmice, u Gradskoj biblioteci Zenica će biti održana promocija knjige „Kritike, uvidi, sinteze“, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će premijerno biti izvedena predstava Ante Tomića „Što je muškarac bez brkova“ u režiji Ivana Lea Leme, dok će učenici Osnovne i srednje muzičke škole u Zenici izvesti dva koncerta na velikoj sceni zeničkog pozorišta.