Na Javni poziv za izbor najboljih sportista, sportskih kolektiva, trenera… stiglo je oko dvije stotine aplikacija. Jučer (ponedjeljak) je Komisija za bodovanje izvršila pregled i ocjenu pristiglih aplikacija po Pravilniku o izboru i proglašenju najuspješnijih sportista, sportskih radnika i sportskih organizacija u ZDK.
Tokom ove sedmice održat će se i sastanak Žirija kao i sastanak Organizacionog odbora koji će vršiti verifikaciju odluka Žirija.
Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, kao i prethodnih godina, biće generalni pokrovitelji Manifestacije i dati svoj doprinos promociji sporta i sportista.
Podsjećamo, NIPD „Naša riječ“ i ove godine organizuje manifestaciju „Sportista Zeničko-dobojskog kantona 2023“. Birat će se najbolji senior, najbolja seniorka, najbolji junior, najbolja juniorka, najuspješnija seniorska sportska organizacija/klub, najuspješnija juniorska sportska organizacija/klub, najbolji trener, najbolji sportski radnik, sportski događaj godine, sportska nada, specijalna nagrada za životno djelo, specijalna priznanja za razvoj sporta u ZDK, najbolji sportisti u sportu za lica sa invaliditetima u ZDK, najbolji sportski radnik u sportu za lica sa invaliditetima, najbolji trener u sportu za lica sa invaliditetima, te najbolji sportski kolektiv u sportu za lica sa invaliditetima.
Manifestacija će, tradicionalno, biti praćena i izdavanjem specijalnog izdanja pod nazivom „ZE-DO sport“, kojeg priprema redakcija „Naše riječi“, a u kojem će biti predstavljeni svi dobitnici priznanja. Svi zainteresirani privredni subjekti, prijatelji sporta, mogu zakupom prostora u časopisu, podržati štampanje izdanja i Manifestaciju.