Osim profesionalnog angažmana u SDP BiH, Marina Mujkanović birana je na niz odgovornih partijskih funkcija. Na Općim izborima 2022. godine izabrana je za zastupnicu u Skupštini ZDK, a nakon toga i za delegatkinju u Domu naroda PF BiH.
Dugo godina je aktivna u svojoj lokalnoj zajednici kojoj nastoji pomoći kroz društveno koristan angažman i volontiranje, a najbitnije u svemu je, kaže, održati ravnotežu između poslovnog i privatnog života. „Nikad nisam vidjela nijedan intervju sa muškarcem-političarem, na bilo kojem nivou vlasti, koji je sadržavao ovo pitanje, a ženama, pa bile i općinske vijećnice, ono je „obavezno“ godinama. Da nisam smatrala da se mogu uključiti u politiku, a da to nema bilo kakvih negativnih posljedica u mom privatnom životu, ne bih se ni prihvatala tog zadatka, a naravno da smo se prvo u porodici dogovorili o tom mom angažmanu. Kao i u svemu, vrijedi ona stara: ‘Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovor’“, kaže Mujkanović.


„Svim Bosankama i Hercegovkama, gdje god bile, čestitam Dan žena i molim ih da imaju na umu da je to Dan žena koje se bore za uživanje u svojim pravima, koja im pripadaju po Konvenciji o ljudskim pravima i Konvenciji o ukidanju svih oblika diskriminacije žena. Svaka Bosanka i Hercegovka jeste danas borkinja, pa bilo to za odlučivanje o pravcu svog života i karijere ili stvaranju i očuvanju porodice, u javnom prostoru ili u svom domu. Borba i briga su nam svakodnevnica, sretna nam bila i u zajedništvu“, poručuje Mujkanović.


Smatra da se žene u bh. društvu veoma sposobne, ali i da trebaju pokazati više razumijevanja i podrške jedna drugoj. „Nijedna aktivnost nije laka, ako smo odgovorni prema sebi i društvu, a činjenica je da smo izuzetno cijenjene u svim oblastima kao izvršioci svih mogućih zadataka, ali kad dođemo do nivoa bilo kakvih rukovodećih pozicija, bilo na poslu koji obavljamo ili u politici, bez obzira o kojoj je stranci riječ, tu se priča najčešće okrene. Odjednom se negdje gube sposobnosti, a isplivaju svakojaki drugi kriteriji, ali tu i mi, žene, nosimo dio krivice, našim neumrežavanjem, raznim vrstama poslušnosti, zahvalnosti, nedovoljnim samopouzdanjem, pa i međusobnim odnosima koji idu na ruku muškoj populaciji“, smatra Mujkanović.