Ragbi klub „Čelik“ Zenica je najuspješniji bosanskohercegovački ragbi klub. Osnovan je 1972. godine u Zenici. Klupske boje su „crno-crvene“ a svoje utakmice odigrava na terenima stadiona Kamberovića polje i Bilino polje.
Historijat Kluba
RK Čelik je prvi osnovani ragbi klub u Bosni i Hercegovini a osnovala ga je grupa istaknutih zeničkih intelektualaca. Ipak, najpoznatija ličnost koja je vezana za ragbi sport jeste Suad Kapetanović, koji je tada igrao za RK Zagreb. Na prvom sastanku, održanom 05.03.1972. godine, u prostorijama željezarske kasine, Kapetanović je prikazao informativne materijale o ragbi sportu i pritom je zakazan termin za prvi trening Kluba. Prvi predsjednik Kluba je bio Nezir Odić, a potpredsjednik Abdulah Sarajlić – Dulče. Prvobitni naziv Kluba je bio Ragbi klub „Zenica“, dok od 1978. Klub nosi današnji naziv. Historijski datum za RK Čelik predstavlja 08.03.1972. godine kad je održan prvi trening na pomoćnom terenu stadiona „Blatuša“.
Zlatno doba RK Čelik je bilo tokom 1980-ih godina kad su sedam puta osvojili titulu prvaka SFRJ a šest puta su osvojili Kup bivše države. Od osamostaljenja Bosne i Hercegovine, Čelik je prvak države i osvajač Kupa. U finalnoj utakmici Regionalne ragbi lige, Čelik je u maju 2015. godine, u Zenici, nadigrao ekipu splitske Nade te dodao još jedan pehar u svoje bogate vitrine.
Kids rugby fest
Na terenima Atletskog stadiona Kamberovića polje u Zenici održano je do sad pet izdanja „Kids rugby festa“ koji promoviše sport, timski rad i druženje, u sedam kategorija od 8 do 18 godina a u organizaciji RK Čelik. Na prošlogodišnjem turniru učestvovalo je skoro 400 mladih sportista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U sklopu same manifestacije, dan ranije su predstavnici World Rugbyja održali i edukaciju za sve učesnike. Pored predstavnika World Rugby organizacije, prisutni su bili ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, ataše za kulturu i sport Ambasade Francuske u BiH Sylvain Rigollet, kao i drugi brojni zvaničnici. Dokaz kvaliteta ovog Festivala je i broj učesnika, koji se povećava iz godine u godinu.
Naša riječ će u narednim brojevima pisati o novim projektima koje Ragbi klub „Čelik“ Zenica planira u toku 2024. godine.