Jupić

Pacijenti koji se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj od četvrtka, 15. aprila, imaju pravo na refundaciju troškova kupovine lijeka “Tocilizumab” kod Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.
Potvrđena učinkovitost
Kantonalni ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić kaže da je početak zvanične primjene lijeka rezultat aktivnosti Ministarstva zdravstva ZDK-a, konsultacija i kontakata sa Agencijom za lijekove BiH, Federalnim ministarstvom zdravstva i univerzitetsko-kliničkim centrima, koji su potvrdili njegovu učinkovitost kod pokušaja liječenja određenih stanja infekcije korona virusom.
Naglasio je da je u saradnji sa ZZO ZDK zatvorena finansijska konstrukcija te da je ovaj kanton, uz Tuzlanski, jedini koji je riješio problem finansiranja nabavke lijeka na ovaj način.
“Za refundaciju smo se odlučili iz razloga što naše bolničke ustanove tek kreću u nabavku ovoga lijeka, koja može potrajati do dva mjeseca, a dok bolnice ne izvrše nabavku naši pacijenti, odnosno naši osiguranici, moći će da izvrše refundaciju sredstava u ZZO-u. Onoga momenta kada bolnice nabave lijek refundacije neće biti, nego će biti normalno refundiran bolnicama”, rekao je Jupić, a saopćila Press služba.
On je pozvao ugovorne apoteke da krenu u nabavku određene količine lijeka, kako bi ga pacijenti mogli kupiti na području ZDK-a.
Učinkovitost lijeka
Inače, lijek “Tocilizumab” koristi se kod liječenja reumatoidnog artritisa i upalnih bolesti crijeva. Iako se nalazi na listi bolničkih lijekova te se pokazao kao učinkovit kod liječenja stanja prekomjernog otpuštanja citokina, odnosno tzv. citokinske oluje, koja je jedno od najopasnijih stanja i u velikom procentu dovodi do smrtnosti kod teških slučajeva infekcije korona virusom, bilo je neophodno promijeniti propise i bolničke protokole kako bi se „Tocilizumab“ zvanično mogao koristiti kod liječenja infekcije korona virusom. Oboljeli su zbog toga do sada bili primorani da kupuju skupi lijek, koji po dozi košta do 1.300 KM. Još uvijek nije poznato hoće li i osiguranicima koji su ranije kupili lijek biti omogućeno pravo na refundaciju troškova.