Zenica

Kiša koja pada već nekoliko dana u našoj zemlji prouzrokovala je poplave u mnogim gradovima i naseljima. Prema riječima Džavida Aličića, direktora Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, obilne kišne padavine nisu izazvale veće probleme na području Zeničko-dobojskog kantona, izuzev manjih izlijevanja otpadnih voda i nanosa sitnog zemljanog i kamenog materijala po putevima koje nije ugrozilo privatne i poslovne objekte.

Visoko
Kakanj

Naglasio je da vodostaj rijeke Bosne od podne stagnira, nakon što je prijepodne rastao desetak centimetara na sat. Kazao je da se na terenu ne očekuju veći problemi, s obzirom da prognostičari najavljuju prestanak padavina. „Snage civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje. Ako bude bilo potrebe KUZIP će djelovati i angažirati potrebna materijalno-tehnička sredstva kako bi se zaštitili ljudi i materijalna dobra“, kaže Aličić.

Doboj Jug

Rijeka Bosna se izlila na Kamberovića polju
Služba civilne zaštite Grada Zenica je, nakon dobijenih informacija da je došlo do izlijevanja rijeka iz svojih korita, bila u pripravnosti. Sa pripadnicima profesionalne vatrogasne jedinice i Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica vršila je preventivne obilaske. Poplavljen je podvožnjak na ulazu u naselje Blatuša te se saobraćaj odvijao trotoarima, a rijeka Bosna izlila se i na lokalitetu Kamberovića polje.

Breza

Pripadnici civilne zaštite su na ušću Babine rijeke postavili preventivni nasip, vreće s pijeskom, koje su spriječile da se ista izlije na ulice i saobraćajnice. U naseljima Nemila i Topčić Polje, koja su nakon poplava 2014. godine pretrpjela velike materijalne štete, nije bilo većih šteta dok je podvožnjak za selo Orahovica poplavljen i bio neprohodan za prolaz vozila. Povišen vodostaj rijeka donio je i ogromne količine smeća, koje su zabilježne u rijeci Kočeva.
U Kaknju radovi na izgradnji nasipa
U općini Kakanj na nekoliko lokacija došlo je do izlijevanja rijeke Bosne iz svog korita iako su se odvijale intenzivne aktivnosti izgradnje nasipa u cilju zaštite od prodiranja vode u naseljena područja. Neke od ugroženih lokacija su Malješ, Doboj, Karaulsko polje,… Trgošped d.o.o Kakanj je angažovao mašine i kamione i nasuo na ovim mjestima potreban materijal te su tako spriječene veće štete. Evakuisan je i Vatrogasni dom zbog vode koja je ušla u garažni prostor ali su vatrogasna vozila i oprema na vrijeme izmješteni. Velika borba radnika JP „Vodokom“ vodila se na izvorištu Bukovica zbog začepljenja koje je vodena bujica izazvala u vodovodnom sistemu koji fabriku vode u Bukovici opskrbljuje vodom. U pomoć rješavanju ovom problemu pritekla je i firma „Delta Petrol“ sa svojim cisternama. Načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević bio je na terenu zajedno za službenicima civilne zaštite i policijom te im je pružio veliku pomoć i podršku.
U Visokom nema poplavljenih stambenih objekata
Rijeke Bosna i Fojnica su napravile određene štete i na području Visokog. Ekipe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice i gradonačelnik Mirza Ganić sa saradnicima obišli su najugroženije dijelove grada, te poduzeli mjere koje su bile moguće kako bi se posljedice porasta vodostaja rijeka smanjile na minimum. Rijeka Bosna se izlila na put Visoko – Ilijaš dok se u gradu približila dvijema stambenim jedinicama, stoga je bagerom napravljen nasip u cilju zaustavljanja dotoka rijeke prema zgradama u ovoj ulici. Prema informacijama Štaba civiline zaštite Grada Visoko rijeka Fojnica se izlila u Adi te poplavila šetalište. Lokalni potoci nisu pravili veću štetu. U naselju Muhašinovići zbog začepljenja odvodnih kanala došlo je do izlijevanja vode po putu.

Maglaj
Maglaj

Bosna se izlila ispod gradskog mosta u Maglaju
Posljednje padavine uzrokovale su probleme i na maglajskom području. Došlo je do značajnijeg porasta vodostaja rijeke Bosne i njenih pritoka Jablanice i Liješnice. Kako smo doznali, Civilnoj zaštiti i Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Maglaj nema dojava da rijeka Bosna prijeti kućama, a konstantno se prati stanje na cijelom području maglajske općine i ekipe su stalno na terenu. Bosna se izlila ispod gradskog mosta u samom gradu, pa je za saobraćaj zatvoren Regionalni put Zavidovići-Doboj. Služba Civilne zaštite kontinuirano prati stanje i poduzima potrebne aktivnosti. Iz općine Maglaj sugerišu građanima koji imaju ili koriste podzemne garaže i podrume da evakuiraju, ukoliko to već nisu, neophodne stvari i vozila na sigurnija mjesta. Građane pozivaju na oprez te da prate samo zvanične informacije o stanju na terenu.

Žepče
Žepče

Izlijevanje Bosne u Želeći i Begovom Hanu
Obilne padavine izazvale su izlijevanje Bosne iz korita i na području općine Žepče, tačnije u mjestu Želeća ispod Mosta I u Begovom Hanu. Poplave nisu ugrozile stambene objekte dok velikih poteškoća u odvijanju saobraćaja na području općine nije bilo.
Izlijevanja rijeka u priobalnom području u Doboj Jugu
Na području općine Doboj Jug pripadnici Civilne zaštite i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Doboj Jug na terenu su pratili stanje vodostaja. Rijeke Bosna i Usora, iako su vodostaji bili u porastu, nisu pravile veće štete osim manjeg izlijevanja u priobalnom području.
Intervencije na području brezanskih naselja Nedići, Grabovik i Bulbulušići
Služba civilne zaštite općine Breza u koordinaciji sa JP Komunalno d.o.o. Breza na području općine Breza sprovela je aktivnosti zaštite i saniranja posljedica usljed olujnog vremena i obilnih padavina. Intervencije su sprovedene na području Nedića, naselja Grabovik i Bulbulušići, uz vodotok potoka Crema i Koritnik, na kojem je urađena i zemljana brana. Od stabala je očišćena i rijeka Stavnja, koja nije izašla iz korita.