Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici (OMS) jedanaesti put je za redom iz ovoga grada odaslao poruke nade, vjere, ljubavi i dobra. Ove godine, „Duh Asiza“, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, obilježen je u crkvi sv. Ilije Proroka uz prisustvo vjerskih službenika i izvođača. Dobitnik tradicionalnog godišnjeg priznanja za doprinos i podršku međureligijskom dijalogu, promociji mira i suživota u našoj zemlji, „Zenička povelja MIRA“ ove godine je arhimandrit Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislići. Nažalost, zbog bolesti Pavlović nije bio prisutan u Zenici te će mu se priznanje uručiti naknadno.
– Čini nam se da se svijet danas nalazi u mnogo većim izazovima nego prije godinu dana. Ali upravo mi, vjerski službenici, koji trebamo pokušavati pronalaziti ne samo mir u Bogu, nego i putokaze za svagdanji život u svom svakodnevnom djelovanju, usmjeravamo vjernike svojih zajednica da čine ono što se nalazi u svetim knjigama. Naravno da je ovogodišnji „Duh Asiza“ ali i cijelo naše djelovanje kao pojedinaca i zajednica izazovno, stoga ćemo se pomoliti i upiti vapaj Svevišnjemu jer čovječanstvo je uvijek pronalazilo neke nove načine da proizađe iz svih kriza -rekao je Vlatko Rosić, ravnatelj zeničkog KŠC-a i predsjedavajući OMS-a.
Bitno je biti dobar u dobra vremena a posebno više u ona loša. Geslo ovogodišnje manifestacije bilo je: Pažnja je drugo ime za ljubav. – Mnogo toga nam u našoj zajedničkoj domovini nedostaje, a mi smo zajedno pozvani da u naše društvene narative unosimo optimizam – uprkos svemu. Nalazimo se u doba velikih izazova, rasta bolesti ali i rasta etnonacionalizama koji se uvijek bude u izbornim godinama, zato nam je još i više važno asišku poruku odaslati što je dalje moguće -istaknuto je iz Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.
Za muzički dio programa zaduženi su bili članovi Vokalno instrumentalnog sastava „Novo nebo“, gudački kvartet Fidelio sa solistima Ahmedom Juhićem (bariton) i Elhanom Mušijom (flauta), te članice gradskog hora Kasiopeja.