Trgovkinja Fatima Dolić ovom prilikom kazala nam je da građani voće i povrće kupuju u minimalnim količinama. „Val poskupljenja se odrazio na našu prodaju. Građani nemaju novca pa kupuju manje. Nekada su nam penzioneri bili najčešći kupci, međutim, sada nam ni oni ne dolaze“, kaže Dolić, ističući da do povećanja cijena robe još uvijek nije došlo. „Moram naglasiti da je nama povećana nabavna cijena robe. Iako još uvijek nismo povećali cijenu voća i povrća, ukoliko se trend poskupljenja nastavi, bićemo prinuđeni da to učinimo“, ističe Dolić.
Suprotnog mišljenja je dugogodišnji trgovac Safet Alispahić. Lijepo vrijeme, kako kaže, izmami građane da posjete pijacu i kupe svježe povrće koje je u ponudi na njegovoj tezgi. „Uprkos poskupljenjima potražnja je na zadovoljavajućem nivou. Razlog tome je činjenica da građani ne žele uzgajati domaće povrće već se odlučuju kupovati. Kada je u pitanju naša zenička pijaca do povećanja cijena još uvijek nije došlo. Grah je bio 5, luk 2, krompir 1.50 KM. Cijene su ostale iste. Kupci mogu očekivati jeftinije cijene hercegovačkog krompira, kojeg sada prodajemo, kada na pijacu dođe naš domaći“, kaže Alispahić.
Prema riječima trgovaca najtraženije su krastavice koje koštaju 1 KM, a potom paradajz i paprike za koje je potrebno izdvojiti 2 KM. Kada je upitanju sezonsko voće breskve i dinju je moguće kupiti po cijeni od 2 KM. „Trenutno su tražene trešnje i jagode čija je cijena do 4 KM“, ističe Alispahić.