Javno preduzeće „Tržnica“ Zenica kroz svoj rad nastoji zadovoljiti sve potrebe građana, a zenička zelena pijaca godinama važi za najpristupačnije mjesto za opskrbu kvalitetnim i zdravim namirnicama.
Nepromijenjena cijena najma pijačne tezge i rashladne vitrine
Iako pijačni kapaciteti nisu upotpunosti popunjeni, na pijačnim tezgama se može pronaći bogata i raznovrsna ponuda. „Od ukupno 200 pijačnih tezgi na zelenoj pijaci, u zavisnosti od toga koji je dan u sedmici, koristi se između 120 i 170 stolova dnevno. Najveća potražnja za pijačnim tezgama je srijedom i subotom. Imamo ukupno 90 sklopljenih ugovora o korištenju pijačnih stolova na gradskoj zelenoj pijaci, od kojih trgovci koriste jedan do maksimalno četiri stola dok u zgradi Gradske tržnice naših 12 zakupaca koristi 21 rashladnu vitrinu“, kaže Selma Vidimlić, direktorica JP „Tržnica“ Zenica.


Prema trenutnim cijenama, kupci za kilogram paprika moraju izdvojiti 1,50 KM, dok je cijena krompira i paradajza 2 KM po kilogramu. Šljive koštaju 1,50 KM, banane 2,50 KM, aronija 5 KM dok se kupine i smokve mogu kupiti po cijeni od 6 KM.


Napominje da se dnevna cijena najma pijačne tezge kao i zakupa rashladne vitrine nije mijenjala dugi niz godina. „Dnevna cijena najma pijačne tezge je 6 KM ili 7 KM, u zavisnosti od dužine tezge. Za zakupljeni jedan metar rashladne vitrine u zgradi Gradske tržnice zakupci izdvajaju 4 KM ili 5 KM, u zavisnosti od toga koje artikle trgovci prodaju“, kaže Vidimlić.
Zabilježenja poskupljenja pojedinih roba
Tezge na pijaci su pune raznovrsnog voća i povrća karakterističnog za ovaj period godine iako su, kako kaže Vidimlić, inflatorna kretanja uticala i na cijenu proizvoda koji se prodaju na pijaci. „Tako su kod nekih roba zabilježena poskupljenja i do 100%, što se može uočiti poređenjem cijena od prije dvije godine i sada. Na prodajnu cijenu su uticale nabavne vrijednosti roba ali i povećanja cijene rada, a što je sve sadržano u prodajnoj cijeni“, ističe Vidmlić.