„Ivica i Marica na naš način“

Uposlenici i učenici JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica su jučer (ponedjeljak, 8. maj) s velikim ponosom proslavili 56. rođendan Škole. Kako su istakli na manifestaciji, iza njih je 56 vrlo uspješnih godina a trenutno školu pohađa 56 učenika koji su podijeljeni u 12 odjeljenja prema godinama starosti i psiho-fizičkom stanju.

Historijat škole

Škola je počela s radom 1967. godine i od tad konstantno odgaja i obrazuje učenike sa teškoćama u psiho-fizičkom razvoju. Ova ustanova je jedina škola u Zeničko-dobojskom kantonu u kojoj se vrši osnovno obrazovanje, za djecu sa teškoćama u razvoju. Kako je kazao direktor škole, Tarik Salčinović, glavni cilj i njihova misija je osposobiti učenike da po završetku školovanja budu samostalne osobe, spremne za životne izazove koji se postave pred njih.

Salčinović

– Nastavni proces se odvija svakodnevno, a obavlja ga edukovan i stručan kadar. Naime, naši nastavnici, defektolozi, stručni saradnici i saradnici pružaju svoj maksimum u radu s našim učenicima. Uslovi za školovanje u našoj školi su odlični, ali naravno menadžment škole ulaže konstantne napore kako bi se uslovi još više poboljšali. Naši učenici svakodnevno imaju organizovan prevoz u školu i nazad pri povratku kući, a sve uz asistenciju pratioca u vožnji. Svi učenici u sklopu školovanja uključeni su u fizioterapeutske i logopedske vježbe, a prema svojim potrebama. Škola posjeduje i opremljenu senzornu sobu koja je od velike koristi za učenike -istakao je Salčinović.
Škola je u proteklom periodu realizovala nekoliko važnih projekata, a vrlo su ponosni na projekat u saradnji s Turskom razvojnom agencijom-TIKA, a koji se odnosi na ugradnju lifta za učenike sa teškoćama u kretanju. Mokri čvorovi u školi, kao i učionice su u potpunosti rekonstruisane i učenici imaju odlične uslove za boravak u školi. Škola ima vrlo uspješnu saradnju sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškim zavodom Zenica.

Prigodan program

Nakon himne i kratkog video priloga o Školi, učenici su izveli prigodan program koji su prisutni nagradili velikim aplauzom. Fadil Šuta je otpjevao pjesmu „Dom“, izvedena je dramatizacija bajke „Ivica i Marica na naš način“, održan je „Majmunski ples“ kao i igrokazi „Reumatični kišobran“, “Boje” i „Jabuka“. Maid Tufekčić je otpjevao „Kad ja pođoh na Bentbašu“. Gosti i OŠ „Mak Dizdar“ su izveli pjesmu „Baščaršijska“ a prisutnim su se predstavili i članovi Ansambla „Bosnia folk“ Zenica izvedbom „Malovaroških igara“.
Prisutnima se obratila roditeljka škole Jasmina Oruč Karić, koja je istakla važnost postojanja Škole za djecu sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju.

Direktor škole Tarik Salčinović uručio je zahvalnice predstavnicima ArcelorMittala Zenica, BH Telecom DD Sarajevo, Glovis d.o.o. Zenica, Dron.ba.

– Iz ugla roditelja, postojanje škola za djecu sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju je od izuzetne važnosti. Roditelji se suočavaju s mnogim izazovima u obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju, a škole koje su posebno osmišljene za takvu djecu mogu biti od velike pomoći. Jedna od najvažnijih prednosti škola za djecu s poteškoćama u psihofizičkom razvoju je što su prilagođene njihovim potrebama. U takvim školama djeca dobivaju posebnu pažnju i podršku od strane kvalificiranih stručnjaka koji su obučeni za rad s djecom s teškoćama u razvoju. To može uključivati defektologe, edukatore-rehabilitatore, pedagoge, psihologe, terapeute, logopede i druge stručnjake koji se fokusiraju na različite aspekte dječjeg razvoja -istakla je Oruč Karić te dodala da su djeca okružena vršnjacima koji se suočavaju s istim ili sličnim izazovima a to može biti od velike koristi za njihov emocionalni i društveni razvoj, jer se osjećaju prihvaćeno i razumijevaju da nisu sami u svom iskustvu.
Škole za djecu s poteškoćama u psihofizičkom razvoju također pružaju roditeljima miran san, jer znaju da su njihova djeca u dobrim rukama i da će dobiti sve potrebne resurse kako bi napredovala u svom razvoju. Roditelji također mogu biti uključeni u proces obrazovanja svoje djece kroz suradnju s nastavnicima i drugim stručnjacima u školi.

Poziv za roditelje djece sa teškoćama u razvoju

“Boje”

JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica, poziva roditelje djece sa teškoćama u razvoju da nas posjete i upoznaju se sa radom u školi. U Školi radi stručan i edukovan kadar, nastavu izvode defektolozi/oligofrenolozi, odnosno edukatori/rehabilitatori, uz pomoć asistenata i radnih instruktora. Učenici imaju mogućnost svakodnevnog korištenja usluga logopeda i fizioterapeuta u zavisnosti od potreba učenika. Škola je opremljena bogatim didaktičkim i nastavnim sredstvima, također posjedujemo senzornu sobu i lift za učenike sa teškoćama u kretanju koji su od velikog značaja za naše učenike. Svim učenicima u našoj školi obezbijeđen je besplatan obrok, kao i besplatan prevoz do škole i nazad. Za više informacija i eventualnu posjetu školi pozovite na broj 032-460-363.