Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK dr. Elvis Cikotić potpisali su Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije ovog kantona, koji će biti na snazi narednih 20 mjeseci.
Uspješni pregovori
Jupić je istakao kako je zadovoljan načinom i vođenjem pregovora sa sindikatom s kojim je potpisao drugi kolektivni ugovor te da će povećanjem plaće, koje će se tokom ove godine realizirati u dva koraka – od 1. aprila satnica biti uvećana sa 2,60 na 2,70 KM, a od 1. oktobra ove godine 2,90 KM, odnosno ukupno 11,5 posto.
Naglasio je da su s povećanjem od prije dvije godine, plaće doktora medicine i stomatologije uvećane za oko 25 posto, a unazad pet godina za “više od 70 posto”.
“Ovo je maksimalno što se ovog momenta moglo učiniti u smislu povećanja plaća uposlenika u zdravstvu Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK, a da se dodatno ne slabi zdravstvena zaštita. Ja znam da ovo nije veliko povećanje, ali je maksimalno što se ovog momenta moglo ostvariti”, istakao je Jupić.
Dva povećanja
Cikotić je napomenuo kako je prethodni ugovor potpisan na isti dan prije dvije godine, a novim su ugovorom predviđena dva povećanja plaća tokom ove godine.
“Povećanje plaće ove će godine biti negdje oko 250 KM. Trenutno je prosječna plaća doktora medicine i stomatologije 1.750 KM, a specijalista 2.300 KM. Kada bi se pravila uporedna analiza plaća zaposlenih u javnom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine, vidjeli bi da postoje značajne razlike. Ima javnih djelatnika koji su značajno bolje plaćeni od nas, ali ima i onih koji su manje plaćeni. Ovo je neka sredina”, istakao je Cikotić.

Ostatk teksta pročitajte u printanom izdanju