U okviru obilježavanja 8. aprila – Dana oslobođenja Kaknja, načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević jučer (ponedjeljak, op.a.) je u svom uredu upriličio prijem za predstavnike Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina općine Kakanj. Svojim gostima, načelnik Bajtarević je čestitao Dan oslobođenja Kaknja, a tokom prijema se razgovaralo o potrebi i značaju njegovanja i jačanja antifašizma koji je čuvar najvećih humanih i civilizacijskih vrijednosti. “Priča o antifašizmu mora polaziti od porodice i škole jer će budućnost našeg bosanskohercegovačkog društva biti svijetla samo ako djecu i mlađe naraštaje naučimo da uvijek i u svakoj prilici budu antifašisti, rodoljubi, slobodoljubivi i uzorni građani, vrijedni radnici i dobri ljudi koji njeguju prijateljstvo, zajedništvo, solidarnost, osjećajnost, ljubav i mir”, rekao je načelnik Bajtarević.
Istoga dana položeno je cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 -1995. godina, kao i na na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina u Kraljevoj Sutjesci.
Program obilježavanja Dana oslobođenja Kaknja i 15. aprila – Dana Općine Kakanj i Dana Armije R BiH bit će nastavljen u petak, kada je, u kabinetu načelnika Bajtarevića, planiran prijem za komandante iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina, a istoga dana bit će održana i svečana priredba povodom Dana Općine Kakanj u izvedbi kakanjskih osnovnih škola i vrtića.
U nedjelju, 14. aprila, bit će održana premijera predstave Dramskog studija JU Kulturno- sportski centar Kakanj „Proces“, a u ponedeljak, 15. aprila, planirani su brojni sadržaji: prijem za bivše predsjednike Skupštine Opštine Kakanj i općinske načelnike, promocija knjige i motivaciona radionica „Priče iz srcolike zemlje“, defile vozila ukrašenih zastavama kroz gradsku jezgru Kaknja (vozila policije, vatrogasaca, hitne pomoći, MK „Rora“, OFF Road Kakanj, građani Kaknja sa svojim vozilima), defile ratnih zastava jedinica Armije R BiH u čijem sastavu su se borili Kakanjci, od Sahat kule do Gradskog spomen-parka, uz Rudarsku glazbu i pratnju građana, polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina, izložba postavke Historijskog muzeja BiH „Predsjedništvo BiH 1992-1995“, a u 17:00 sati je, u velikoj Sali Doma kulture, planirano održavanje Svečane sjednice Općinskog vijeća Kakanj, dodjela Petnaestoaprilskih priznanja i svečana akademija.