Radnici kompanije ArcelorMittal Zenica jučer (ponedjeljak, op.a.) su održali protest ispred Glavne direkcije, a nakon što je Uprava Kompanije odlučila smanjiti platu radnicima koji su učestvovali u štrajku. Kako su istakli iz Sinidkata ArcelorMittala, više puta su istakli da ni pod koju cijenu neće donijeti odluku o prekidu štrajka dok se Uprava ne obaveže da će svim radnicima isplatiti punu platu.
„Od danas (ponedjeljak, op.a.) ćemo se svaki dan okupljati ovdje i iskazati svoje nezadovoljstvo. Razlog tome je neisplaćena kompletna plata za novembar, a vjerovatno će tako biti i za decembar. Mi, apsolutno, ne želimo pričati ni o kakvim ponudama, dok se svim radnicima ne isplati plata za novembar“, poručio je Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica.
Fetić: „Ovi radnici nisu za sadaku“
Podsjećamo, radnici ArcelorMittala Zenica su u generalnom štrajku od 20. novembra. Menadžment Kompanije je dao ponudu Sindikalnom rukovodstvu ArcelorMittala Zenica sa ciljem prevazilaženja trenutnog stanja, i to: povećanje vrijednosti naknade toplog obroka sa 5 KM na 7,5 KM, jednokratnu isplatu u iznosu od 2% godišnje plaće svim radnicima, koja bi se isplatila odmah po sklapanju dogovora, isplata regresa, isplata „Bajramluka“ u iznosu od 100 KM i bonus – varijabilni dio plaće temeljen na rezultatima dobiti Kompanije prema utvrđenoj shemi.
„U subotu smo, u pola 11, dobili tu ponudu za povećanje toplog obroka na 7,5 KM, isplatu bajramluka u iznosu od 100 KM, regres i 2% za sve radnike od ukupne godišnje plate, što je apsolutno neprihvatljivo, jer smo mi već u novembru izgubili taj novac koji su oni nama ponudili. Apsolutno ne dolazi u obzir nikakav dogovor dok svim radnicima ne budu isplaćene plate. Ovi radnici ovdje nisu za sadaku. Radnici su još više ogorčeni. Svi oni su bili u pogonima, nisu radili, ali su čuvali postrojenja“, kaže Fetić. Napominje da radnici i dalje trpe pritiske i ucjene, ali i da su čvrsti i odlučni u svojim zahtjevima. „Dobijamo informacije o šefovima, direktorima, upravnicima koji vrše mobing nad radnicima i to je evidentno. Pritisak je veliki. U subotu i nedjelju sam dobio na stotine poziva i poruka, da se radnici ucjenjuju. Svim ovim radnicima koji su se okupili ovdje je poručeno da će ostati bez posla. Pitam se da li će i gospoda iz glavne Direkcije ostati bez posla, jer ni njih nema danas, ne rade. Nikoga nema, prazna je Direkcija“, ističe Fetić.
Sead Alić, koji je već 16 godina uposlenik kompanije ArcelorMittal Zenica, ističe da Uprava, konstantno, iz godine u godinu, u jeku potpisivanja kolektivnih ugovora priča o krizama i ne pristaje na povećanje plata radnicima.
„Uvijek imamo iste probleme, kada su u pitanju plate i povećanje plata. Uvijek se dešava isto. Svake dvije godine, kada potpisujemo Kolektivni ugovor, moramo to štrajkom rješavati, da bi se ispunili naši uslovi. Nikad se poslodavac nije sjetio sam ponuditi. Nikada nisu, nakon isteka Kolektivnog ugovora, odlučili da sami ponude povećanje plata. Uvijek su se dešavale ovakve situacije“, kaže Alić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju