Na sastanku o stanju u Rudniku mrkog uglja Zenica, koji je održan prošlog četvrtka u Kaknju, usaglašeno je da će u narednom periodu nastojati vrlo brzo riješiti pitanje isplate rudarima, izjavio je direktor RMU Zenica Mensur Hukić.
Reorganizacija RMU Zenica
Zenički rudari su 6. marta obustavili proizvodnju zbog neisplaćene januarske plaće. Resorni ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić, nakon sastanka, odgovorio je i na pitanje da li je RMU Zenica potreban elektro-energetskom sektoru BiH.
– Mislim da je to ključno pitanje koje se treba postaviti svim stručnim licima i na njega trebamo dobiti odgovor, u vrlo kratkom periodu. Mislim od dvije sedmice. Danas smo, kao Ministarstvo i Elektroprivreda, zamolili za hitan sastanak i inicirali ga ponovo. Da se vidimo s rukovodstvom Rudnika Zenica i s predstavnicima Sindikata, a u vezi sa sastankom kojeg smo imali u oktobru prošle godine – kada smo neke stvari dogovorili. Tada je dogovoreno da ćemo imati tri faze do reorganizacije RMU Zenica – podsjetio je Lakić te dodao da je bilo dogovoreno da će u prvoj fazi biti socijalno zbrinuto 150 radnika tog rudnika, kojeg će dovesti u viši nivo proizvodnje.
– Ono što se desilo od tada do danas jeste da je Sindikat, sa svoje strane, uradio apsolutno sve što smo se dogovorili – Elektroprivreda BiH je dala 41,2 miliona KM i zbrinula 199 radnika iz RMU Zenica, Vlada FBiH je povećala cijenu uglja za 30 i više posto prema svim rudnicima, usaglasili smo Kolektivni ugovor i povećali plaće rudarima, što je bilo opredjeljenje cijele Vlade FBiH. Međutim, ono što je izostalo, jeste obećani nivo proizvodnje koji je trebao da garantuje da se prihodi osiguraju u ovom rudniku i da se ima dovoljno sredstava za isplatu plaća. To, danas, nije slučaj i iz tog smo razloga smatrali da, danas, trebamo imati novi sastanak i, vjerovatno, da trebamo ponovo angažovati naše stručnjake da nam kažu šta je to dalje – kazao je Lakić a potom dodao kako svi trebaju biti iskreni te se suočiti s ovim činjenicama te donijeti „jednu trezvenu odluku“. Odluku će, najavio je, donijeti svi zajedno – Ministarstvo, EPBiH, Uprava RMU Zenica i Sindikat.
– Dogovoreno je da se formira i stručni tim od strane rudnika koji će napraviti detaljan elaborat ili izvještaj o stanju u Rudniku Zenica – u kratkoročnom i dugoročnom periodu, što se tiče budućnosti i stanja u Rudniku Zenica. Još uvijek nema konkretnog rješenja, ali će se u narodnom periodu nastojati to brzo riješiti – najavio je Hukić te istakao da će se novac za plaće rudarima iznaći uz podršku vladajućeg društva JP Elektroprivreda BiH i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao što su to rješavali i do sada u ovakvim situacijama. Nada se, dodao je, da radnici neće dugo čekati isplatu plaće.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju