Zeničanka Sanita Kurbegović Huskanović, vlasnica i osnivačica brenda Platnena majstorica Bubamara, svoj hobi pretvorila je obrt koji je privukao pažnju javnosti. Bavi se izradom platnenih pelena, higijenskih proizvoda i menstrualnih uložaka za žene. Riječ o višekratnim proizvodima koji su zdravstveno sigurni, ekološki prihvatljivi i finansijski isplativi.
Život bez plastike
Ideju za pokretanje biznisa, kako kaže, dobila je kroz razgovor s prijateljicom koja joj je prije nekoliko godina zagolicala maštu da postoje platnene pelene, higijenski platneni ulošci, te život bez plastike. Tada je poželjela napraviti jedan takav komad za sve bebe i žene na svijetu. „Sticajem okolnosti, moja svekrva je bila iskusna šnajderica, nezaposlena, te smo uspjele napraviti prve krojeve, isprobati i prodati prve komade. Kako se obim posla povećavao tako se i uža porodica uključivala u aktivnosti. Naš tim se sastoji od menadžera proizvodnje, moje saborkinje od prvih dana dipl.ing.hemije Aldine Nezić, preko moga muža dizajnera dipl.ing.arh. Aldina Huskanovića, pa do mojih poslovnih kolegica čije vrijedne ruke su najzaslužnije za svaki proizvod koji se proizvede u radionici. Naša radionica je smještena u Zeničkoj Poslovnoj zoni 1 u prostorijama Zeničke razvojne agencije ZEDA“, kaže Kurbegović Huskanović. Izazovi s kojima su se susretali na razvojnom putu brenda bili su proširiti tržište kako bi uspjeli pokriti veće troškove. „Svakodnevno smo se trudili na društvenim mrežama paralelno sa usavršavanjem naših proizvoda, a nekada je za neki kvalitetan post bilo potrebno nekoliko dana. Kupci su to prepoznali, čak i DM d.o.o.- Drogerie markt BiH koji nas je sam prvobitno kontaktirao. Opis onoga što radimo je najkraće rečeno: Proizvodnja platnenog asortimana koji zamjenjuje jednokratne proizvode. Tako smo u našu ponudi uvodili proizvode koje su nam kupci tražili najčešće“, ističe Huskanović.


„Planovi za budućnost idu u pravcu proširenja tržišta na susjedne države, a već se uveliko probijamo na tržište Srbije, Hrvatske i Crne Gore putem društvenih mreža ali i preporuka naših vrijednih korisnika. Uvjereni smo u to da u paltneni proizvodi, zbog sve prisustnije cirkularne ekonomije i održivog načina života, budućnost“, poručuju iz PM Bubamara.


Dvije linije proizvoda
Platnena majsotrica Bubamara u svom asortimanu ima dvije linije proizvoda: za bebe i djecu-platnene pelene, gaćice za odvikavanje od pelena, podloge za presvlačenje…, te za žene-različite veličine platnenih menstrualnih i nemenstrualnih uložaka, tuferi za dojilje, menstrualne gaćice… Osnovne karakteristike ovih proizvoda je da su zdravstveno sigurni, ekološki prihvatljivi i finansijski isplativi. Svaki proizvod, napominje Kurbegović Huskanović, na određen način čuva okolinu, te mijenja životne navike korisnika. „Ponosni smo na cijeli naš tim,na sve naše proizvode, a najviše na sve naše korisnike jer da bi koristili platnene proizvode moraju imati određene pozitivne navike u svojim životima. Moraju biti promjena u svijetu. Mi svjedočimo ogromnim pozitivnim promjenama. Vidimo ih svakodnevno i to je naš ponos“, ističe Kurbegović Huskanović.