Sastanak u sjedištu Delegacije EU

Gradsko vijeće Zenice dalo je saglasnost za realizaciju projekta energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji će obuhvatiti rekonstrukciju i nadogradnju postojećih objekata u najvećoj javnoj bolnici u Zeničko-dobojskom kantonu.
Posredovanje međunarodne zajednice
Vršilac dužnosti premijera ZDK Mirnes Bašić kaže da je odluka Vijeća rezultat pregovora i razgovora koji su vođeni posljednjih nekoliko sedmica između Vlade ZDK-a i Gradske uprave Zenice, a u čemu je posredovala međunarodna zajednica, prije svega Evropska komisija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kako bi se otkočila realizacija generacijskog projekta vrijednog 11 miliona eura.
Kruna tih razgovora bio je prošlosedmični sastanak sa najvišim zvaničnicima delegacije Evropske unije u BiH koje su predvodili ambasador Johann Sattler šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadorica Republike Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann i direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl. Sastanku su, u ime ZDK-a, prisustvovali premijer Bašić i direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Rasim Skomorac, a u ime Grada Zenice gradonačelnik Fuad Kasumović sa saradnicima.
Osigurana sredstva
Vlada ZDK-a potpisala je 2018. godine ugovor o kreditu s EBRD-om, ali je projekt u zastoju zbog neriješenih vlasničkih odnosa sa Gradom Zenica nad imovinom u krugu KBZ-a. Bašić ističe da je za iskorak u projektu najzaslužnija struka.
“Cijelo vrijeme se potenciralo da će se u krugu KBZ-a graditi dodatni objekti, što nije tačno, jer se projekat energetske efikasnosti odnosi na postojeće objekte. Zahvaljujem se svim gradskim vijećnicima i gradonačelniku za saradnju i konačan dogovor i drago mi je da smo došli u situaciju da možemo implementirati sredstva EBRD-a za dobrobit svih građana i zdravstvenih radnika koji će dobiti uslovne prostore za rad”, kaže Bašić.
Pobjednici građani
Naglašava da su pobjednici u ovoj situaciji građani ZDK-a koji trebaju bolje uslove za liječenje.
“Kada sam krenuo u ove pregovore, otkako sam na mjestu v.d. premijera, trudio sam se da isključim politiku iz ovog i ovakvih projekata. Ovdje ne vidim pobjednika, niti nam treba politički pobjednik. Pobjednici su građani, a mi smo u službi građana”, zaključuje Bašić.