Na osam fakulteta Univerzieta u Zenici jučer (ponedjeljak, op.a.) počela je nastava u akademskoj 2023/2024. godini. Tim povodom u Kampusu Univerziteta u Zenici upriličen je svečani prijem za sve brucoše Univerziteta u Zenici. Pored menadžmenta Univerziteta u Zenici, dekana, prorektora i rektora, svečanosti je prisustvovala i prof.dr.sc. Jasna Duraković, ministrica za obrazovanje i nauku FBiH i njen savjetnik prof.dr.sc. Seid Masnica.
Upisano oko 650 brucoša
Rektor Univerziteta u Zenici prof.dr. Jusuf Duraković ovom prilikom istakao je da je ove godine upisano oko 650 brucoša što je za 40 studenata više u odnosu na proteklu godinu. „Ove godine smo pokrenuli nove studijske programe te smo više pažnje posvetili animiranju studenata kroz sportska takmičenja, takmičenja u nauci i istraživanju. Očekujemo da naredne godine pokrenemo nove studijske programe koji će će pomoći našim studentima da po završteku fakulteta što brže dobiju posao u BiH“, kaže Duraković istakavši da su studenti i ove godine najveći interes iskazali za Medicinski fakultet, opća medicina, i Politehnički fakultet, softversko inžinjerstvo.

Studentski centar Univerziteta u Zenici, zbog radova na sanaciji kupatila, pripremio je sobe za smještaj svih brucoša, njih nešto više od 80, dok bi do kraja sedmice trebale biti obnovljenje i sobe za ostale studente.

Puno uspjeha u daljem obrazovanju svim brucošima poželjela je i prof.dr. sc. Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja i nauke. „Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u 2022/2023. godini finansiralo i sufinansiralo projekte iz oblasti nauke od značaja za FBiH koji su aplicirani sa Univerziteta u Zenici. Ministarstvo će i u budućnosti podržati projekte koji budu aplicirani sa Univerziteta u Zenici, a od vas, studenata, očekujemo da budete inovativni, kreativni i spremni za istraživanje u svrhu razvoja nauka i visokog obrazovanja“, ističe Duraković.
Brojne aktivnosti Unije studenata
Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici Faris Preljević istakao je da već od ovog mjeseca počinju sa prvim akademskim aktivnostima. „U novoj akademskoj godini realizovat ćemo školu samoodbrane, školu plesa, te univerzitetsku zabavu za sve studente. Također, pripremamo i prvu studentsku konferenciju koja je planirana za decembar. Nastojat ćemo uputiti i inicijativu za povećanje stipendija kako bi se unaprijedio studentski standard“, poručio je Preljević.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA